Ο νέος και επίσημος ιστότοπος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Ρόδου

 Από σήμερα 12-4-2022 είναι σε λειτουργία ο νέος ιστότοπος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών Ρόδου, που αποτελεί το μόνο επίσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που εκφράζει τις επίσημες θέσεις του Συλλόγου.

Οποιοδήποτε άλλο μέσο χρησιμοποιεί το όνομα των Νοσοκομειακών Ιατρών δεν αποτελεί επίσημο μέσο του Συλλόγου

Η σύνδεση με το επίσημο όργανο του Συλλόγου μας είναι:

nosokomeiakoirodou.blogspot.com

Σχόλια

  1. Την Τριτη 10/05/2022 θα καταβληθουν οι εφημεριες Δεκεμβριου 2021,Μαρτιου 2022 και οι προσθετες εφημεριες μεχρι τον Οκτωβριο 2021.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναρτήθηκε για διαβούλευση http://www.opengov.gr/yyka/?p=3256 το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

    Με το νομοσχέδιο οικοδομείται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενισχύεται το ΕΣΥ και αναδιοργανώνεται ο ΕΟΠΥΥ σε νέα ασθενοκεντρική βάση. Όλες οι υγειονομικές δυνάμεις της χώρας θα είναι στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας και των πολιτών.

    Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

    1. Αναβαθμίζεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και αναδιοργανώνεται ο ΕΟΠΥΥ θέτοντας στο επίκεντρο τον πολίτη.

    2. Η διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε γιατρό και σε υγειονομικές υπηρεσίες ξεπερνώντας τα εμπόδια που συντηρεί το σημερινό σύστημα.

    3. Καθιερώνεται ο Προσωπικός γιατρός για όλους που θα μπορεί να είναι και ειδικός πέραν της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας.

    4. Ο Προσωπικός γιατρός θα αναλαμβάνει τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και θα επιμελείται της πρόληψης και της ενημέρωσης του προσωπικού ιατρικού φακέλλου των ασθενών.

    5. Καθιερώνεται η ελεύθερη επιλογή Προσωπικού γιατρού και έτσι διευρύνεται σημαντικά ο κύκλος των ιατρών προς όφελος των πολιτών.

    6. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ' οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους.

    7. Καθιερώνονται κίνητρα για την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε Προσωπικό γιατρό.

    8. Ο Προσωπικός γιατρός δεν αποτελεί εμπόδιο για την κίνηση των ασθενών στο Σύστημα αντίθετα συμβάλλει στην υποστήριξη, στον προσανατολισμό και στην υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο Σύστημα Υγείας.

    9. Νομοθετείται η υποχρέωση όλων των ιατρών που απασχολούνται σε ιδιωτικούς φορείς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και όλων των γιατρών που εγγράφονται στην ΗΔΙΚΑ και αποκτούν το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ειδικότητες και σε περιοχές που έχουν σοβαρές ελλείψεις με part time εργασία που θα αμείβεται από συμφωνημένο τιμολόγιο αποζημίωσης.

    10. Ενεργοποιείται και αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων. Προσφέρονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο. Έτσι οι γιατροί του ΕΣΥ και οι νοσηλευτές βελτιώνουν το εισόδημα τους, οι πολίτες θα έχουν επιλογές με λογική αποζημίωση και τα νοσοκομεία θα έχουν έσοδα.

    11. Δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με Ιδιώτες για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ. Ειδικά στην Περιφέρεια υπάρχουν τμήματα ιατρικής τεχνολογίας που δεν λειτουργούν ή δεν έχουν αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η λειτουργία των Δημόσιων Δομών. Με την νέα ρύθμιση με διαφανείς και συμφέρουσες συμβάσεις οι δημόσιες δομές θα εξασφαλίσουν εξοπλισμό και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ.

    12. Εισάγονται ποιοτικά κριτήρια ως προς την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.

    13. Εισάγεται ποιοτικό rebate που θα αποτελεί κίνητρο για τους παρόχους να ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους και να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους.

    14. Εισάγεται κλινικός έλεγχος των παρόχων Υγείας του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο (real time). Στο έργο αυτό θα συνδράμουν και πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες με στόχο την εξάλειψη της παραβατικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την προηγούμενη Τετάρτη 27/04/22 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου νοσοκομειακών ιατρών με τον Περιφερειάρχη κ.Χατζημάρκο για ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα που ταλανίζουν το νοσοκομείο αρκετό καιρό. Δόθηκε κύρια έμφαση στην υποστελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και στο αίτημα υπαγωγής του νοσοκομείου απευθείας στο Υπουργείο Υγείας με απεξαρτητοποίηση απο την 2η ΥΠΕ. Συμφωνήθηκε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο διάστημα με τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού καθόλου δεν φαίνεται να πτοούν την 2η ΥΠΕ. Έτσι, μετά την εντολή μετακίνησης ιατρού των ΤΕΠ στο Κέντρο Υγείας Πάτμου, έρχεται τώρα η απαίτηση από την 2η ΥΠΕ να μετακινηθεί παθολόγος στο νοσοκομείο της Κω!! Με αυτό τον τρόπο θα λυθούν τα προβλήματα άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τις μισθολογικές περικοπές των γιατρών του ΕΣΥ που έγιναν σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012. Οι γιατροί του ΕΣΥ αναμένεται να λάβουν αναδρομικά της τελευταίας πενταετίας περίπου από 40.000 έως 60.000 ευρώ ο καθένας.

    Με την 3/2022 απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε οριστικά ότι παράνομα καταβάλλονταν μειωμένες οι αποδοχές στους ιατρούς ΕΣΥ (Πρωτοβάθμια Υγεία) λόγω των περικοπών που επέβαλε ο νόμος 4093/2012 (έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016).

    Προηγήθηκαν αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις Πρωτοδικείων και Εφετείων που δικαίωναν τους γιατρούς, ήδη από το 2017, όπως τους δικαίωσαν και οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (437/2014) και της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (431/2018).

    Ποιο το σκεπτικό της απόφασης για τα αναδρομικά των γιατρών
    Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι ο νόμος 4093/2012 δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και επομένως δεν πρέπει να εφαρμοσθεί, γιατί:

    α) Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία.

    β) Δεν εξετάστηκε από το νόμο «αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

    γ) Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν μετά τις νέες μειώσεις επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος.

    Όπως είναι γνωστό, τα δικαστήρια ουσίας επιδίκασαν και επιδικάζουν μεικτές μηνιαίες διαφορές περίπου 1.000 ευρώ. Τα επιδικασθέντα ποσά ανέρχονταν, όταν οι διαφορές αφορούν 4 ή και 5 έτη, σε συνολικά μεικτά ποσά μέχρι 50.000 ή και 60.000 ευρώ.

    Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέρριψε την αναίρεση της πρώτης ΔΥΠΕ και στην πράξη επικύρωσε όλες τις αποφάσεις των δικαστηρίων της ουσίας, επί αγωγών που κατέθεσε και υποστήριξε η δικηγορική εταιρεία «Γιάννης Τουτζιαράκης και Συνεργάτες».

    Ο κ. Τουτζιαράκης σε δήλωσή του επισημαίνει:

    «Οι λόγοι για τους οποίους όλα τα ανώτατα δικαστήρια έκριναν τις διατάξεις και τις περικοπές του νόμου 4093/2012 ως αντίθετες με το Σύνταγμα και μη εφαρμοστέες, αποτελούν προπατορικό και υπερκομματικό αμάρτημα και βαραίνουν και το ισχύον μισθολόγιο του νόμου 4472/2017.

    Και το ισχύον μισθολόγιο καταλήγει σε καθαρές αμοιβές των ιατρών ΕΣΥ ίδιες ή και μικρότερες, χωρίς να έχει υπάρξει συμμόρφωση προς τις υποδείξεις όλων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.

    Χωρίς δηλαδή να υπάρξει σοβαρή εκτίμηση αν οι επιπτώσεις από το μειωμένο επίπεδο μισθών επιφέρουν τελικά οικονομική ζημία αντί για όφελος ή αν οι μη επαρκείς αποδοχές οδηγούν σε υπονόμευση της συνταγματικής υποχρέωσης να εξασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου (ΣτΕ 3802/2014, Ολομέλεια, 9/2016 και 2381/2016)».

    Τέλος, αναμένεται η κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τη συνταγματικότητα του ισχύοντος ν. 4472/2017 (εκδικάσθηκε την 15.1.2021), ενώ έχει ήδη αποφανθεί σειρά πολιτικών δικαστηρίων της ουσίας, τα οποία έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν δεκτές τις αντίστοιχες αγωγές που στρέφονται πλέον κατά της συνταγματικότητας και του ισχύοντος νόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενημερώνω πως αφού έλαβα την διαδικτυακή πρόσκληση από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής μέσω ΕΙΝΑΠ, συνδέθηκα διαδικτυακά στην σημερινή διαδικασία ακρόασης φορέων για το νέο ν/σχ του υπουργείου Υγείας. Δήλωσα στο chat πως είμαι ΓΓ της ΟΕΝΓΕ (είχα συνεννοηθεί τηλεφωνικά με την πρόεδρο) και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Δεν δόθηκε ο λόγος παρά το γεγονός πως δεν υπήρχε άλλος/άλλη εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών. Η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ δεν αναφέρθηκαν καν από τους προεδρεύοντες. Γι' αυτό στο chat έγραψα το παρακάτω : "Ερμηνεύω την στάση του αξιότιμου προεδρείου ως υποτίμηση των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας αφού δεν μου δόθηκε ο λόγος αν και δήλωσα εξ αρχής πως συμμετέχω ως ΓΓ της ΟΕΝΓΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (η ΕΙΝΑΠ δεν έχει ακόμα εκλέξει προεδρείο μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες της). Καλή συνέχεια σε όλες και όλους.
    Aπο Πάνο Παπανικολάου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συνάδελφοι,

    Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη χορήγηση αναδρομικών στους νοσοκομειακούς γιατρούς, σας ενημερώνουμε ότι έχουμε ήδη ζητήσει και περιμένουμε τη σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΟΕΝΓΕ για το αν πρέπει να γίνουν νομικές ενέργειες και αν ναι ποιες είναι αυτές.

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΡΕΤΖΙΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών μετά από αλεπάλληλες επαφές κατάφερε επιτέλους να βρει αναισθησιολόγο να μετακινηθεί στο νοσοκομείο για τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες!! Η 2η ΥΠΕ ασχολήθηκε άραγε ποτέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο μοναδικός φαρμακοποιός που υπηρετεί στο νοσοκομείο είναι πλέον σε αναρρωτική άδεια. Και η 2η ΥΠΕ που όπως όλοι έχουμε καταλάβει αρέσκεται στις μετακινήσεις προσωπικού, αποφάσισε να μετακινήσει το φαρμακοποιό από το νοσοκομείο Καλύμνου για μια μέρα την εβδομάδα από τις 12 Μαιου.Απο τη μια λοιπόν φαίνεται ότι αγνοεί πλήρως το σημαντικό έργο που επιτελεί ο φαρμακοποιός του νοσοκομείου ( παραγγελίες, εκτέλεση καθημερινών συνταγών, εξυπηρέτηση πολιτών) και από την άλλη αγνοεί εσκεμμένα τα αιτήματα για πρόσληψη επικουρικού φαρμακοποιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οφείλω να αναγνωρίσω τον δυνατό αφηγηματικό λόγο του καταγγέλοντος που πραγματικά μού δημιούργησε διαβάζοντας τον εικόνες.
    Εικόνες με άσπρες μπλούζες που κάνουν επίσκεψη μέσα στο δωμάτιο των ασθενών και από πάνω τους να πετούν πουλιά ,με ανοιγμένα τα φτερά και με λαίμαργη διάθεση…να φάνε,να πάρουν ,να πάρουν από τον δίσκο ή σπο το κρεββάτι;
    Και θα αρκεστούν μόνο στο φαγητό ή θα επιτεθούν κ σε ζωντανούς?
    Άλλη εικόνα ,δική μου αυτή την φορά
    Ανοίγεις την πόρτα του χειρουργείου κ αντικρύζεις απέναντι στο σαλονάκι άλλους να κάθονται με αγωνία,άλλους να πηγαινοέρχονται και προσπαθώντας να ελέγξουν το άγχος τους να σβύνουν τα τσιγάρα μέσα στα επιδαπέδια καλοριφέρ,με ανοικτά πάντα τα παράθυρα,βρέχει χιονίζει…
    Στρέφοντας το κεφάλι αριστερά προς το παράθυρο μετράς πακέτα τσιγάρων που επιτέλεσαν τον σκοπό τους.
    Σε παρατήρηση που έκανα για την ανυπαρξία αντισηπτικού στην τραπεζαρία η απάντηση ήταν ό,τι τα παίρνουν φεύγοντας…
    Στην ερώτηση γιατί στο χώρο πάλι της τραπεζαρίας δεν υπάρχουν στις τουαλέτες βρύσες ,απλά μεταφέρθηκαν οι βρύσες από ένα σημείο σ ένα άλλο.
    Και τα χαρτιά υγείας επίσης αφαιρούνται,ε καλού κακού μη βρεθούμε σπίτι και ξεμείνουμε.
    Οι αίθουσες του χειρουργείου βάφτηκαν μετά από χρόνια χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το τσαμπουκά.
    Και στο σημαντικό:Απο 20 ετίας που κατασκευάστηκε το κτίριο έγινε ποτέ συντήρηση;
    Οι εργαζόμενοι κλείνουμε τα παράθυρα όταν δουλεύει η ψύξη,θέρμανση;
    Οι πολίτες συμπεριφέρονται ως το σπίτι τους; θα έσβηναν τις γόπες στο ιδιωτικό στα καλοριφέρ;
    Θα έγραφαν Χούλια σ αγαπώ ,γύρνα πίσω στους πίνακες;
    Οι βουλευτές έκαναν βόλτα να δούν τους χώρους;
    Ο δυπεάρχης έκανε τον έλεγχο πέρα απο την οργισμένη αντίδραση περί ορνιθολογίας;
    Αντί αυτού επεξεργάζονται νέους τρόπους εξοικονόμησης πόρων από τα νοσοκομεία.
    Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
    O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
    Αθήνα 8 Μαΐου 2022
    Α.Π:12184

    ΠΡΟΣ:
     ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
     ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ
     ΦΟΡΕΙΣ
     ΜΜΕ


    Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. προκηρύσσει για την Τρίτη 10/5, ημέρα ψήφισης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την Π.Φ.Υ, πανελλαδική στάση εργασίας 11:00-3:00. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.
    Απορρίπτουμε στο σύνολό του το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, συνέχεια των μεταρρυθμίσεων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στοχεύει στο ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την υγεία του λαού, στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας.
    Διεκδικούμε την πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος υγείας και Π.Φ.Υ., με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Με πλήρη στελέχωση με μόνιμους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό. Για την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών οικογενειών όλο το 24ωρο.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
    Για τα απογευματινά - επί πληρωμή - χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία

    Στο πρόσφατο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αποτελεί τμήμα του κυβερνητικού σχεδίου για το «νέο ΕΣΥ», θεσπίζεται η λειτουργία απογευματινών - επί πληρωμή - χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία (άρθρο 44).

    Τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι πως το συγκεκριμένο μέτρο θα μειώσει τη λίστα αναμονής για τα πρωινά χειρουργεία, θα βελτιώσει τους απαράδεκτους μισθούς των γιατρών και άλλων υγειονομικών, θα συμβάλει στα έσοδα των νοσοκομείων διότι θα αξιοποιούν τις ανεκμετάλλευτες υποδομές σε μέρες και ώρες που δεν εφημερεύουν.

    Τα επιχειρήματα αυτά έχουν ως κοινό παρονομαστή την ενίσχυση των κανόνων της αγοράς για τη «λύση» των προβλημάτων των ασθενών, τα οποία γεννιούνται και αναπαράγονται ακριβώς από την πολιτική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών των δημόσιων μονάδων Υγείας.

    Παρουσιάζουν δηλαδή την αιτία ως λύση και χρησιμοποιούν τα ίδια αντιλαϊκά εργαλεία που θα έχουν το ίδιο και χειρότερο αντιλαϊκό αποτέλεσμα. Τέτοιας κατεύθυνσης μέτρα εφαρμόστηκαν απ' όλες τις κυβερνήσεις, με τα επιχειρήματα του «εξορθολογισμού των δαπανών» και της «βιωσιμότητας» των μονάδων Υγείας, τα οποία διαμόρφωσαν τη σημερινή κατάσταση.

    Ολοταχώς για το αυτοχρηματοδοτούμενο νοσοκομείο - επιχείρηση με ασθενείς - πελάτες

    Με τα απογευματινά - επί πληρωμή - χειρουργεία η κυβέρνηση της ΝΔ εμβαθύνει και εφαρμόζει μια ακόμα πλευρά ιδιωτικοοικονομικής και εμπορευματικής λειτουργίας των νοσοκομείων, η οποία δεν είναι καθόλου νέα. Την είχε εξαγγείλει η ίδια το 2019 (τα σχέδια αναβλήθηκαν λόγω κορονοϊού) αλλά είχε ήδη θεσμοθετηθεί από το 2002 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και παρέμεινε επί ΣΥΡΙΖΑ που «ξέχασε» να την καταργήσει.

    Η εξέλιξη αυτή είναι ενταγμένη στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των αστικών κομμάτων και στοχεύει στην ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων ως αυτοχρηματοδοτούμενων επιχειρηματικών μονάδων, με δικά τους έσοδα, από την πώληση των εργασιών τους στα ασφαλιστικά ταμεία και άμεσα στους ασθενείς. Στόχος είναι να απεμπλακεί στον μεγαλύτερο βαθμό ο κρατικός προϋπολογισμός από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων προκειμένου να περισσέψει κρατικό χρήμα για την παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.
    Αν και ο αναλυτικός τιμοκατάλογος αναμένεται, αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά λέει στον λαό που έχει χρυσοπληρώσει για την υγεία του, με τις ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία, τα διάφορα χαράτσια, πως για να χειρουργηθεί έγκαιρα, πρέπει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

    Εάν οι κυβερνήσεις - τωρινή και προηγούμενες - ανησυχούσαν για τις μακροχρόνιες αναμονές για χειρουργεία και τις σοβαρές τους συνέπειες στην υγεία του λαού, θα είχαν προσλάβει όλο το αναγκαίο προσωπικό, θα καταργούσαν τις περικοπές των μισθών, θα είχαν ανοίξει χειρουργικές αίθουσες και κρεβάτια ανάνηψης και ΜΕΘ, ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα χειρουργεία και το απόγευμα χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να πληρώσει τίποτα επιπλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μανωλόπουλος: Με ποια εμβόλια θα πάμε σε επαναληπτικές δόσεις το φθινόπωρο – Πότε θα έχουμε τα ρινικά εμβόλια
    Ένα νέο είδος εμβολίου σε μορφή ρινικού σπρέι μελετούν οι επιστήμονες. Τα νέα ρινικά εμβόλια που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, ωστόσο, δεν θα είναι έτοιμα για μαζική χρήση εντός του 2022. “Τον Σεπτέμβριο θα πάμε υποχρεωτικά σε εμβολιασμό με τα ίδια εμβόλια, αυτά που ήδη έχουμε”, αναφέρει στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος και εξηγεί, γιατί οι επιστήμονες δεν έχουν παράξει νέα εμβόλια που να καλύπτουν τις μεταλλάξεις.
    Πραγματική επανάσταση θα αποτελέσουν τα ρινικά εμβόλια, τα οποία δρουν απευθείας στον βλεννογόνο της μύτης και επιφέρουν ανοσία στην οδό “εισόδου” του κορονοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό.

    Σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature, στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, οκτώ εμβόλια που θα χορηγούνται από τη μύτη βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

    Μέσω του μηχανισμού δράσης τους, τα εμβόλια αυτά θα σταματούν άμεσα τη μετάδοση του ιού, ενεργοποιώντας έναν ισχυρό υπερασπιστή του ανθρώπινιου οργανισμού, που είναι γνωστός ως “ανοσία του βλεννογόνου”.
    Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) Ευάγγελος Μανωλόπουλος, χαρακτηρίζει την εξέλιξη ως “σημαντική”, και εξηγεί στο iatropedia.gr, τον τρόπο δράσης αυτών των νέων εμβολίων:

    “Τα εισπνεόμενα εμβόλια θα είναι μια σημαντική εξέλιξη, γιατί θα στοχεύουν απευθείας στον πνεύμονα, που είναι η είσοδος του κορονοϊού, δηλαδή από τη μύτη προς τον πνεύμονα. Όταν αντιμετωπίζεις το θέμα από εκεί που ξεκινά το πρόβλημα, είναι σημαντικό”, λέει.
    Τα εμβόλια νέας γενιάς θα είναι “άτρωτα” στις μεταλλάξεις
    “Η επόμενη γενιά θα είναι εμβόλια που θα είναι πολυδύναμα, δηλαδή κατά κάποιον τρόπο θα πιάνουν σε περισσότερα σημεία τον ιό και δεν θα είναι τόσο ευαίσθητα στις μεταλλάξεις, οπότε θα έχουν περισσότερο μακρόχρονη διάρκεια”, τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος.
    “ Αυτά τα εμβόλια θα είναι πραγματική εξέλιξη και θα βελτιώσουν σημαντικά την υπόθεση των εμβολίων. Δεν είναι μόνο ότι θα καλύπτουν περισσότερα στελέχη του κορονοϊού, αλλά θα “πιάνουν” τον ιό από περισσότερες πλευρές, δηλαδή όχι μόνο στην πρωτεϊνη ακίδα, αλλά και στη νουκλεοπρωτεϊνη και αλλού. Άρα θα είναι πιο δύσκολο ένας μεταλλαγμένος ιός να ξεφεύγει από αυτά τα νέα εμβόλια”, λέει ο Καθηγητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αθήνα, 6 Μαΐου 2022

    ΠΡΟΣ
    Τις Διοικήσεις της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

    1. Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι οι σχετικές με το ειδικό μισθολόγιο των ιατρών ΕΣΥ διατάξεις του Ν. 4093/2012, είναι αντισυνταγματικές. Είχε προηγηθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την 431/2018 απόφασή του.
    2. Η απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά ειδικευόμενους και επικουρικούς ιατρούς. Δεν αφορά τους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ.
    3. Οι σχετικές με τις αποδοχές διατάξεις των ιατρών ΕΣΥ του Ν. 4093/2012 καταργήθηκαν με το Ν. 4472/2017. Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ και αναμένεται η απόφαση για το εάν είναι αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις του Ν. 4472/2017. Οι αγωγές που ασκήθηκαν με πρωτοβουλία και ευθύνη της ΕΙΝΑΠ θα κριθούν θετικά, εάν το ΣτΕ αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματικές.
    4. Θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα η απόφαση του Αρείου Πάγου για εκείνους των οποίων οι αγωγές εκκρεμούν (στα πολιτικά δικαστήρια).

    ΙΟΡΔΑΝΗΣ Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ
    ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
    ΕΜΜ.ΜΠΕΝΑΚΗ 5 & ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 59
    ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 2103214637 – 2103254247
    fax: 2103217465,e-mail:prousanidis.i@dsa.gr
    ΑΜ ΔΣΑ: 4947 ΑΦΜ: 013211977






    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
    O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
    Αθήνα 9 Μαΐου 2022
    Α.Π:12185

    ΠΡΟΣ:
     ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
     ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ
     ΦΟΡΕΙΣ



    Στις 5/5 συγκροτήθηκε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ σε σώμα και εξέλεξε 9μελή Εκτελεστική Γραμματεία. Η μεθόδευση της ΠΑΣΚΕ η οποία ανέλαβε εργολαβικά να εκτελέσει κυβερνητικό σχέδιο και να αδρανοποιήσει την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών έπεσε στο κενό.
    Το αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε να δώσουμε κρίσιμες μάχες. Ενάντια στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που κατατέθηκε στη Βουλή. Για την άμεση αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου και την καταβολή του συνόλου των αναδρομικών.
    Συσπειρωμένοι στις Ενώσεις και την Ομοσπονδία με μαζικό μαχητικό ανυποχώρητο αγώνα θα τα καταφέρουμε.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΠΦΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ συμμετέχουν στην Πανελλαδική Στάση Εργασίας που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 10/5/22 ώρα 11.00-3.00, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ:


    Απορρίπτουμε στο σύνολό του το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, συνέχεια των μεταρρυθμίσεων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στοχεύει στο ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την υγεία του λαού, στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας.


    Διεκδικούμε την πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος υγείας και Π.Φ.Υ., με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία. Με πλήρη στελέχωση με μόνιμους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό. Για την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών οικογενειών όλο το 24ωρο.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σήμερα στις 15:30 στο aigaio tv μάθετε τις θέσεις του συλλόγου νοσοκομειακών ιατρών όσον αφορά τις χειρουργικές πράξεις στο ιδιωτικό θεραπευτήριο Ρόδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σήμερα 10/5/2022 λάβαμε ,και δεν μας εξέπληξε ,έγγραφο της 2 Υπε όπου ουσιαστικά δίνει το ελεύθερο στους γιατρούς του Νοσοκομείου να προωθούν περιστατικά της εφημερίας του Νοσοκομείου προς το ιδιωτικό ίδρυμα με υπογραφή Διευθυντή της χειρουργικής κλινικής όπου θεωρητικά θα μπορούσε….να ανήκει το περιστατικό,με υπογραφή ΔΙΥ και με την έγκριση της ΥΠΕ.
    Ρητά αναφέρει ό,τι θα πηγαίνουν ειδικοί ,ειδικευόμενοι οι οποίοι δεν θα αξιώνουν τίποτα από τον άρρωστο πέρα από την εφημεριακή τους αμοιβή.
    Ένα κείμενο,έγγραφο το οποίο στηρίχθηκε σε ιδιωτικά τα οποία συνέβαλαν στην διαχείριση της πανδημίας κ που εφαρμόστηκε ατην 5 ΥΠΕ (πανεπιστήμια;;;)
    Το συγκεκριμένο έγγραφο χαρακτηρίζεται από πλήρη ασάφεια τόσο για επιστημονικά όσο και για νομικά θέματα τα οποία προκύπτουν.
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ανέβει η κίνηση στο ιδιωτικό θεραπευτήριο,ότι θα υποβαθμιστεί και άλλο το νοσοκομείο και θα παρέχουμε δωρεάν προσωπικό .
    Σαφώς και όλα αυτά δεν έγιναν εν μία νυκτί ,η επιχείρηση είχε ήδη ξεκινήσει από μηνός.
    Και στο ταγκό χρειάζονται δύο!!
    Χρέος μας είναι να υπερασπιστούμε τον χώρο που μας ανέδειξε,που μας έδωσε την δυνατότητα να αναδείξουμε την γνώση μας και μας έδωσε ένα όνομα στην κοινωνία.
    Για αυτή την κοινωνία είμαστε όλοι υπόλογοι.
    Δεν θα ξεχάσει ποιός την πούλησε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Απόψε το βράδυ στις 22.50 η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κα Γαλανού θα δώσει συνέντευξη στο ανατρεπτικό δελτίο στο aigaio tv. Θέμα το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει με τις χειρουργικές επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές. Καλεσμένος θα είναι και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Κ. Γιαννακός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ: Ο κ. Ροϊλός επιχειρεί να το μετατρέψει σε παρακολούθημα της Euromedica
    ygeianet 12 Μαΐου 2022
    Χτες ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Ροϊλός έστειλε έγγραφο στο Νοσοκομείο Ρόδου, με το οποίο επικαλείται τις διατάξεις του Νόμου 4876/2021 προκειμένου να ανακοινώσει στους γιατρούς του Νοσοκομείου πως μπορούν να πραγματοποιούν χειρουργικές πράξεις στην Ιδιωτική Κλινική EUROMEDICA Δωδεκανήσου (εδρεύει στη Ρόδο) σε ασθενείς που εισήχθησαν στην εφημερία του Νοσοκομείου (το έγγραφο παρατίθεται στο τέλος της ανάρτησης).

    Φαίνεται πως ο κ. Ροϊλός δε διάβασε τον τίτλο του νόμου που επικαλείται προκειμένου να στήσει αυτή τη φάμπρικα μεταφοράς χειρουργείων από το Νοσοκομείο στην ιδιωτική κλινική. Τον ενημερώνουμε λοιπόν πως ο νόμος 4876/2021 έχει τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

    Τώρα λοιπόν που η κυβέρνηση σφύριξε τη λήξη της πανδημίας ο κ. Ροϊλός ανέσυρε το άρθρο 164 νόμου που αφορούσε στην πανδημία για να μετατρέψει το Νοσοκομείο σε παρακολούθημα της ιδιωτικής κλινικής.

    Συνέβησαν όμως και άλλα τραγελαφικά, που μπορούν ν΄ αποτελέσουν μέρος θεατρικής Επιθεώρησης.

    Ο κ. Ροϊλός βγήκε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ρόδου και δήλωσε τα εξής εκπληκτικά:

    “Δεν συζητάμε για έκτακτα περιστατικά αλλά για τα τακτικά που χρονίζουν στις λίστες αναμονής. Αυτά θα παραπέμπονται στην ιδιωτική κλινική σε εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας. Αυτό για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που είναι στην αναμονή. Οι μεταφορές θα γίνονται αν το επιθυμούν οι γιατροί” δήλωσε στον Sky ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Χρήστος Ροιλός (κλικ εδώ η ιστοσελίδα του σταθμού).

    Ωστόσο όπως δήλωσε στον Sky o κ. Βασίλης Κινούς, γιατρός στο νοσοκομείο της Ρόδου, δεν είναι δυνατό να στηριχθεί νομικά η μεταφορά των περιστατικών από το νοσοκομείο στην ιδιωτική κλινική. «Το πιο απλό είναι να αποσπαστούν δύο αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο και να δοθεί λύση», είπε.

    Εξάλλου, στο έγγραφο που απέστειλε ο κ. Ροϊλός αναφέρεται σε έκτακτα περιστατικά. Οπότε ευρισκόμενος στο Νοσοκομείο δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων από γιατρούς, προκειμένου να διευκρινίσει τι δέον γενέσθαι.

    Και ο κ. Ροϊλός τους απάντησε:

    –Εντάξει, μην αγχώνεστε. Μπορείτε να βαφτίζετε τα τακτικά περιστατικά ως έκτακτα και να τα στέλνετε στην Euromedica!!

    Υποθέτουμε πως αν οι γιατροί του Νοσοκομείου συνέχιζαν να πιέζουν τον κ. Διοικητή, εκείνος θα τους προέτρεπε να εμφανίζονται στις Κλινικές τους για μια καλημέρα το πρωί της Δευτέρας και τις υπόλοιπες μέρες να απασχολούνται στην ιδιωτική κλινική.

    Κέρβερος της δημόσιας υγείας ο κ. Ροϊλός..

    Ygeianet


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δείτε το βίντεο "Φωτιές άναψε στο νοσοκομείο Ρόδου έγγραφο της 2ης ΥΠΕ, για μεταφορά επειγόντων σε ιδιωτική κλινική" στο YouTube
    https://youtu.be/8M4UElx68W8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. https://www.facebook.com/423867544329756/posts/5185638071485989/?d=n

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  26. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν τα τρία πρώτα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στη χώρα μας. Πρόκειται για δύο βρέφη 14 και 18 μηνών κι ένα παιδί 10 ετών

    Η ανακοίνωση
    Επιδημιολογία οξείας ηπατίτιδας ανά την υφήλιο

    Στις αρχές Απριλίου, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Σε κανένα περιστατικό δεν τεκμηριώθηκε λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση με ταξίδια ή έκθεση σε τοξικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

    Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (εμέτους ως προεξάρχον σύμπτωμα), που προηγούνται του ικτέρου.

    Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί ανάλογα περιστατικά σε 16 ευρωπαϊκές χώρες όπως και σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη. Ο συνολικός αριθμός περιστατικών παγκοσμίως είναι εξαιρετικά μικρός. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 300 περιστατικά, εκ των οποίων τα 163 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Τα περισσότερα από τα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία, ορισμένα χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένα μικρό ποσοστό υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.

    Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει εντοπιστεί αδενοϊός και/ή ιός SARS-CoV-2, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, η υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.

    Επιδημιολογική έκθεση Ελλάδας

    Στη χώρα μας, μετά από ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml). Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

    Οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

    Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. https://www.medscape.com/viewarticle/973614?uac=239929CV&faf=1&sso=true&impID=4234975&src=mkm_ret_220511_mscpmrk_icymi-ous_int




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ρόδου, για το ζήτημα των χειρουργείων
    Την Τρίτη 10/05/2022 πληροφορηθήκαμε για έγγραφο του διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και νήσων κ Ροϊλού προς το νοσοκομείο της Ρόδου με το οποίο «έδινε τη δυνατότητα» σε χειρουργούς του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου να πραγματοποιούν επεμβάσεις σε επείγοντα περιστατικά της εφημερίας του νοσοκομείου στην ιδιωτική κλινική του νησιού, Euromedica.

    Πρόκειται για μία απαράδεκτη απόφαση η οποία βασίζεται σε νομοθέτημα της κυβέρνησης του 2021 με την πρόφαση των προβλημάτων της λειτουργίας των νοσοκομείων την περίοδο της πανδημίας COVID-19 και η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας. Προκαλεί σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τις προθέσεις του συντάκτη καθώς δεν έχει υπάρξει διαταραχή στην διενέργεια των επειγόντων χειρουργείων στο νοσοκομείο μας, ακόμα και στις περιόδους που δεχόταν την μεγαλύτερη πίεση από τις νοσηλείες των περιστατικών COVID-19. Αφήνει επίσης έκθετο το νοσοκομείο αφού ζητά να μεταφερθεί ο εφημερεύων χειρουργό από την θέση στην οποία οφείλει να βρίσκεται στο νοσοκομείο για να πραγματοποιήσει την επέμβαση στην ιδιωτική κλινική. Τα εύλογα ερωτήματα προφανώς συνεχίζονται, όπως το ποιος γιατρός θα αναλάβει την μετεγχειρητική παρακολούθηση του αρρώστου και πιθανές επιπλοκές αλλά και το αν η ιδιωτική κλινική προτίθεται να αναλάβει την μετεγχειρητική νοσηλεία και πιθανώς την αντιμετώπιση επιπλοκών..



    Την Τετάρτη 11/05/2022 σε συνάντηση που είχε ο κ. Ροϊλός με τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα και σε παράσταση διαμαρτυρίας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του νοσοκομείου της Ρόδου, μας παρουσιάστηκε μία διαφορετική κατεύθυνση εξίσου, αν όχι περισσότερο απαράδεκτη με την παραπάνω. Τα περιστατικά που θα χειρουργούνται στην ιδιωτική κλινική δεν θα είναι τα επείγοντα αλλά προγραμματισμένα χειρουργεία από την λίστα αναμονής του νοσοκομείου και από νοσοκομειακούς χειρουργούς του ΓΝ Ρόδου που είναι εκτός εφημερίας. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ Ροϊλού δεν θα υπάρξει αμοιβή του μεταφερόμενου ιατρού αλλά θα «προσπαθήσει» να λάβουν αμοιβή από το δημόσιο νοσοκομείο (!) για μία εφημεριακή απασχόληση. Η απουσία της βούλησης του ασθενή από τον σχεδιασμό είναι για άλλη μια φορά εκκωφαντική, ενώ η παραπάνω (προφορικά περιγραφείσα) διαδικασία, εκτός από ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη είναι και εντελώς έωλη νομικά…

    Η υποκρισία της 2ης ΥΠΕ αλλά και αυτών που θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν την απόφαση αυτή είναι προφανής: Δεν επιδιώκουν να λύσουν τα προβλήματα του νοσοκομείου και των ασθενών ούτε να αποσυμφορήσουν την λίστα αναμονής αλλά εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση στην οποία αυτοί και οι όμοιοί τους έχουν οδηγήσει το δημόσιο σύστημα υγείας να δώσουν άλλο ένα «δωράκι» στα ιδιωτικά συμφέροντα που απομυζούν τον ΕΟΠΥΥ, με τους ασθενείς να καλούνται να βάλουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη αν θέλουν να χειρουργηθούν και νομιμοποιώντας ουσιαστικά τη «μαύρη» πληρωμή των γιατρών και το «φακελάκι».

    Κατά την γνώμη μας ο μόνος τρόπος να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και οι ασθενείς τους οποίους εξυπηρετούμε προς την κατεύθυνση της υψηλής ποιότητας, δημόσιας και δωρεάν αλλά και ισότιμης για όλους περίθαλψης είναι η άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με ταυτόχρονα κίνητρα προς τους παραπάνω να δουλέψουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, πρώτα από όλα με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

    Απαιτούμε να αποσυρθεί η απαράδεκτη «οδηγία» της 2ης ΥΠΕ!

    Καλούμε όλους τους φορείς, τα σωματεία και τις ενώσεις εργαζομένων να διεκδικήσουν μαζί μας την στήριξη του νοσοκομείου μας.

    Κανένας γιατρός να μην εφαρμόσει την οδηγία της 2ης ΥΠΕ – να δεσμευτούν οι υπηρεσίες και τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου πως δεν θα την εφαρμόσουν. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρουν απέναντί τους με κάθε διαθέσιμο μέσο!



    Η πρόεδρος

    Γαλανού Πολύμνια



    Ο γραμματέας

    Φαρμακίδης Νικόλαος



    Ο αντιπρόεδρος

    Καϊκης Αριστείδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 1
    ης Υ.Πε.
    Κοινοποίηση : Υπουργός Υγείας
    : Αναπληρωτής υπουργό Υγείας
    : Διοίκηση νοσοκομείου Σισμανόγλειο
    : ΙΣΑ
    : ΙΣΠ
    : ΟΕΝΓE
    : 3μελείς, 5μελείς επιτροπές ΕΙΝΑΠ
    : ΜΜΕ
    Αθήνα, 13/05/22
    Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ενημερώνει ότι εδώ και 17 μήνες στο Θωρακοχειρουργικό Τμήμα
    του Σισμανογλείου υπηρετούν 2 γιατροί, ένας επιμελητής Α’ και ένας επιμελητής Β’,
    μετά την παραίτηση του τελευταίου επικουρικού στις 31/03/22.
    Οι συνάδελφοι ακόμη και όταν το νοσοκομείο είχε μετατραπεί σε
    νοσοκομείο covid κάλυπταν τις ανάγκες με 15 εφημερίες ετοιμότητας ο κάθε ένας.
    Μετά την επανένταξη του νοσοκομείου στις γενικές εφημερίες από 15/03/22, ενώ
    το Τμήμα είχε εξαιρεθεί -και σωστά- από τη γενική εφημερία, στις 02/05/22 η 1η
    Υ.Πε. το επανέφερε.
    Οι γιατροί υποχρεούνται να καλύπτουν 7 - 8 γενικές εφημερίες το μήνα , 21 -
    22 πρωινές και ό,τι επείγον περιστατικό προκύψει από τα 2 πνευμονολογικά
    Τμήματα συν τα τακτικά χειρουργεία.
    Είναι προφανές ότι το Τμήμα λειτουργεί με τραγική υποστελέχωση και σε
    συνθήκες ανασφαλούς λειτουργίας με αποτέλεσμα το προσωπικό να έχει φτάσει
    στα όρια της εξάντλησης καθώς δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα να πάρουν άδεια.
    2
    Ζητάμε:
    ✓ Την άμεση ενίσχυση του Θωρακοχειρουργικού Τμήματος, με 2
    ειδικευμένους θωρακοχειρουργούς, ώστε να μπορεί να λειτουργήσε το
    Τμήμα με ασφάλεια.
    ✓ Την άμεση προκήρυξη της μίας κενής οργανικής θέσης Επιμελητή Β΄.
    ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
    Η ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
    O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
    Αθήνα 16 Μαΐου 2022
    Α.Π:12193

    ΠΡΟΣ:
     ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
     ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ




    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

    Συνάδελφοι,
    Με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου και σε συνέχεια του σημειώματος του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας με ημερομηνία 06/05, επανερχόμαστε στο ζήτημα των δικαστικών διεκδικήσεων για την αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου.
    1. Η απόφαση του Άρειου Πάγου που έκρινε ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών με το Ν.4093/12 είναι αντισυνταγματικές, αφορά ειδικευόμενους και επικουρικούς γιατρούς.
    2. Είχε προηγηθεί η 431/2018 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά τους μόνιμους γιατρούς (γιατρούς κλάδου ΕΣΥ) και η οποία επίσης έκρινε ότι οι σχετικές με το ιατρικό μισθολόγιο διατάξεις του Ν.4093/2012 είναι αντισυνταγματικές. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν αποτέλεσμα της πιλοτικής δίκης μετά από προσφυγή της τότε (2015) διοίκησης της ΟΕΝΓΕ.
    3. Με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ το 2018 ασκήθηκε τριτανακοπή («έφεση») κατά της απόφασης του ΣτΕ, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 8.500 νοσοκομειακοί γιατροί, διεκδικώντας να πάρουν τα αναδρομικά όλοι οι συνάδελφοι και όχι μόνο όσοι είχαν προσφύγει δικαστικά. Το αίτημά μας απορρίφθηκε, ωστόσο κάτω από την πίεση που ασκήθηκε, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατέβαλε μέρος των οφειλόμενων αναδρομικών σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς ανεξάρτητα από το αν είχαν προσφύγει δικαστικά ή όχι.
    4. Ταυτόχρονα είχαμε συστήσει στις Ενώσεις – μέλη μας να ενημερώσουν τα μέλη τους για τη δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης των αναδρομικών με ατομικές προσφυγές. Είχαμε στείλει και σχετικό σχέδιο αίτησης διακοπής της παραγραφής με οδηγίες στις Ενώσεις για να συμπληρωθεί από όλους τους συναδέλφους.
    5. Σε ότι αφορά το σκέλος της απόφασης του ΣτΕ που όριζε ότι το ιατρικό μισθολόγιο πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012, η ΟΕΝΓΕ προσέφυγε στο συμβούλιο συμμόρφωσης του ΣτΕ με αίτημα να εφαρμοστεί η απόφαση η οποία ήταν δεσμευτική για την πολιτεία. Το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, του οποίου πρόεδρος ήταν η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέρριψε το αίτημά μας. Επικαλέστηκε το Ν.4472/2017 του ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε νέο ιατρικό μισθολόγιο το οποίο επίσης όπως είχαμε καταγγείλει και αναδείξει, είχε σαν αποτέλεσμα νέες μειώσεις στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών. Μάλιστα είχαμε προχωρήσει στη 1 Νοεμβρίου 2017 σε απεργιακή κινητοποίηση εναντίον του νέου ιατρικού μισθολογίου που έφερε νέο τσεκούρι στο εισόδημά μας.
    6. Οι όποιες αξιώσεις για την καταβολή των αναδρομικών διαφορών που αφορούν το ιατρικό μισθολόγιο του 2012, εκτός αν κάποιος έχει προσφύγει ατομικά και εκκρεμεί αγωγή, έχουν παραγραφεί.
    7. Σε ότι αφορά το Ν.4472/2017 είχαμε ενημερώσει τις Ενώσεις μας, μετά από σχετικά ερωτήματα, ότι υπάρχει δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης. Παράλληλα είχαμε στείλει στις Ενώσεις σχέδιο αίτημα μη παραγραφής των αξιώσεων για να συμπληρωθεί από όλους τους συναδέλφους. Κάποιες Ενώσεις αλλά και μεμονωμένοι συνάδελφοι πήραν την πρωτοβουλία να ασκήσουν αγωγή. Η υπόθεση αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα του Ν.4472/2017 συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ τον Ιανουάριο του 2021 και εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης. Αν κριθεί ότι οι διατάξεις του νόμου του 2017 που αφορούν το ιατρικό μισθολόγιο είναι αντισυνταγματικές, τότε όσοι έχουν ασκήσει αγωγή θα δικαιωθούν.
    8. Με ευθύνη των Ενώσεων να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι για τα παραπάνω ζητήματα και ταυτόχρονα για τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να ασκήσουν αγωγές.
    9. Σε κάθε περίπτωση με ευθύνη των Ενώσεων να συμπληρωθεί από όλους τους συναδέλφους η αίτηση για τη μη παραγραφή των αξιώσεων που αφορούν το νόμο του 2017 και να κατατεθούν με αρ. πρωτοκόλλου στις διοικήσεις των νοσοκομείων.
    Επισημαίνουμε ότι αν με κυβερνητική απόφαση δοθεί μέρος των αναδρομικών, τότε δικηγορικά γραφεία θα διεκδικήσουν ποσοστό από συναδέλφους που θα έχουν προσφύγει έστω και αν δεν έχει γίνει εκδίκαση και οι αγωγές εκκρεμούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΠΡΟΣ
    Τη Διοίκηση του Νοσοκομείου «……………………………..

    Θέμα: Η αξίωσή μας και από την 431/2018 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    1. Είμαστε ιατροί Ε.Σ.Υ. Υπηρετούμε, μετά από επιλογή και διορισμό, στο νοσοκομείο, στη διοίκηση του οποίου απευθυνόμαστε.
    2. Οι αποδοχές μας και μετά την ψήφιση του Ν. 4472/2017 είναι μειωμένες σε σχέση μ’ εκείνες που μας καταβάλλονταν πριν την εφαρμογή του Ν. 4093/2012, οι σχετικές διατάξεις του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
    3. Με το έγγραφό μας αυτό ζητούμε, να εκκαθαρίσετε τις αποδοχές και την αποζημίωση των εφημεριών μας με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την ψήφιση και εφαρμογή του Ν. 4093/2012. Να μας καταβάλετε, έτσι, τις διαφορές, που θα προκύψουν από την αφαίρεση των σχετικών χρηματικών ποσών που μας καταβλήθηκαν από εκείνα που έπρεπε να μας καταβληθούν από την ισχύ του Ν. 4472/2017, αλλιώς από 01.01.2020 έως και σήμερα. Η αίτησή μας αυτή επιφέρει το αποτέλεσμα της διακοπής της παραγραφής (άρθρο 51β του Ν.Δ 496/1974).

    …………………… 2022
    Οι αιτούντες

    α/α Ονοματεπώνυμο Υπογραφή
    1) ………………………………………. ………………
    2) ……………………………………….. ………………
    3)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
    O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
    Αθήνα 16 Μαΐου 2022
    Α.Π:12190


    ΠΡΟΣ:
     ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΠΛΕΥΡΗ ΘΑΝΟ
     ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΚΑΓΚΑ ΜΙΝΑ
     ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 2ης ΥΠΕ
     ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
     ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ



    Η ΟΕΝΓΕ πρόσφατα είχε καταγγείλει την απαράδεκτη μεθόδευση της Κυβέρνησης να καθιερώσει νομοθετικά την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων από γιατρούς του ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές.
    Είχαμε επισημάνει ότι η επίκληση της κορύφωσης της πανδημίας εκ μέρους της Κυβέρνησης ήταν τελείως προσχηματική και πως αυτό το νέο αντιδραστικό μέτρο στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης είχε «έρθει για να μείνει» ανεξαρτήτως της πανδημίας.
    Η εκτίμησή μας αυτή επιβεβαιώνεται τώρα πανηγυρικά γιατί μετά την διοίκηση της 5ης ΥΠΕ που επιχείρησε να εφαρμόσει τη διάταξη σε ορισμένα νοσοκομεία της Θεσσαλίας στις αρχές του 2022, έρχεται αυτές τις μέρες η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ εφαρμόζοντας τη διάταξη στο νοσοκομείο της Ρόδου προς όφελος συγκεκριμένης ιδιωτικής κλινικής και χωρίς να υπάρχει φόρτος στο νοσοκομείο από ασθενείς της πανδημίας. Για το θέμα έχει τοποθετηθεί αναλυτικά με σχετική καταγγελία της η Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου Ρόδου.
    Απαιτούμε:
     Την κατάργηση της απαράδεκτης νομοθετικής ρύθμισης του Δεκεμβρίου 2021.
     Την απόσυρση της πρόσφατης εγκυκλίου του διοικητή της 2ης ΥΠΕ που επιχειρεί να εφαρμόσει αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση στο νοσοκομείο της Ρόδου.
     Την στελέχωση όλων των νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Την άποψη μου ό,τι πίσω από την τραγική υποστελέχωση όλων των νοσοκομείων κρύβεται η βούληση των κυβερνήσεων για την πλήρη απαξίωση του ΕΣΥ και το "σωτήριο μονόδρομο των Ιδιωτικών συμπράξεων ,έρχονται να ενισχύσουν πληροφορίες που αφορούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται άλλα νοσοκομεία της χώρας.

    Έτσι πέρα από το νοσοκομείο της Ρόδου στο οποίο υπηρετούν 93 μόνιμοι ιατροί και 13 επικουρικοί (όμηροι) από τους 152 που προβλέπονται

    Στο Νοσοκομείο Νίκαιας οι συνταξιοδοτήσεις γιατρών και η μη αντικατάστασή τους έχουν σαν αποτέλεσμα την διακοπή διενέργειας εξωτερικών ραντεβού αξονικών τομογραφιών.......
    Μήπως οι ασθενείς εξαναγκάζονται να εξυπηρετηθούν στα ιδιωτικά???
    Και σ αυτό σαφώς και έχουμε ομοιότητες με τη Νίκαια

    Στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" οι γιατροί καταγγέλουν πως το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν κενά στις κλινικές μετά από τις αποχωρήσεις των παρατασιακών συνταξιούχων ,των οποίων η θητεία έχει ήδη λήξει ,αλλά προκειμένου να κλείσουν τρύπες στην διάρκεια της πανδημίας τους έδωσαν παράταση.
    Εισήγαγαν δηλ και τον νέο όρο του "παρατασιακού συνταξιούχου"
    Και εδώ έχουμε ομοιότητες με το Σωτηρία

    Στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα μέσα στον χρόνο θα παραιτηθούν τρεις διευθυντές από χειρουργικές κλινικές ενώ ήδη από την υπερεξόντωση έχουν ήδη παραιτηθεί και άλλοι.
    Και εδώ έχουμε ομοιότητες με τον Αγ.Ανδρέα

    Από το Νοσοκομείο "Ελπίς" εξαιτίας της εξόντωσης παραιτούνται

    Από το Σισμανόγλειο γιατροί των ΤΕΠ και Πνευμονολόγοι παραιτούνται

    Άρα 1) Κατανοητό ό,τι υπάρχει σχέδιο
    2)Μάθαμε και ένα νέο όρο ,τον παρατασιακό συνταξιούχο!!!!
    3)Θλιβερές διαπιστώσεις

    Από το τίποτα κάτι πήραμε......
    Π.Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/iatroi/upourgike-apophase-g4g-gp-27374-2022.html?fbclid=IwAR2IZaOxz3bzOLx5md5bqvAm9cu19KydtT6o9cjSOVU5laAB1WmmMVugbZM




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. https://telepostsystems.gr/%CF%83%CF%85%CF%87%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/#1491375722228-f872f8d7-6ad0a437-039b

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  36. https://www.facebook.com/100063669845837/posts/pfbid02Nr1HUUrG63BAUWjeAmRtBQrMmJjB6vFYEP6nLVf8mf9iUcxaRmfxeE9oezrCF4jql/?d=n

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Δικαίωμα ή απέλπιδα κραυγή για επιβίωση;
    Στις 26, 27 και 28 Μαϊου οι εργαστηριακοί γιατροί προανήγγειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις με τη στήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Η απεργία, ασφαλώς αποτελεί δικαίωμα κάθε εργαζομένου, όταν καταπατώνται τα εργασιακά του δικαιώματα και ελλοχεύει ο κίνδυνος της πατρωνίας, της εκμετάλλευσης και της οικονομικής του αφαίμαξης. Η απεργία δεν συνάδει, ασφαλώς, με το λειτούργημα του γιατρού. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν γίνεται απλώς λόγος για οικονομική εκμετάλλευση των εργαστηριακών γιατρών της χώρας μας. Η συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης έχει απώτερο στόχο-προφανώς- την οικονομική εξαθλίωση και στο τέλος τον αφανισμό του κλάδου.
    Σε μία τέτοια περίπτωση, Απεργία τα Δημόσια Νοσοκομεία, στα οποία ήδη οι νοσοκομειακοί γιατροί δίνουν καθημερινές μάχες-πολλές φορές ξεπερνώντας τα ανθρώπινα μέτρα- θα γονατίσουν. Η Δημόσια Υγεία από συλλογικό αγαθό και συνταγματικά κεκτημένο Δικαίωμα δεν θα υφίσταται εκ τοις πράγμασι, αφού οι συνάδελφοι ιατροί του ΕΣΥ δεν έχουν ιδιότητες Υπερήρωα ή Υπερανθρώπου. Ήδη, ανυστερόβουλα και με περίσσια ευαισθησία και ενσυναίσθηση καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να σταθούν δίπλα στον συμπολίτη μας-ασθενή. Θύμα, λοιπόν, θα είναι ο Έλληνας πολίτης, ο ασθενής, ο πονεμένος, ο απελπισμένος.
    Οι εργαστηριακοί γιατροί δεν ζητάμε από τον ασφαλισμένο συμπολίτη μας να πληρώνει ο ίδιος τις εξετάσεις του. Απαιτούμε, όμως, από το κράτος κάθε εξέταση να εκτελείται και να αποζημιώνεται. Απαιτούμε τα δεδουλευμένα μας και την πληρωμή του εργασιακού μας κάματου. Η κυβέρνηση επιπόλαια, σπασμωδικά και πρόχειρα εξήγγειλε κυρώσεις στους απεργούς ιατρούς. Σύσσωμος όμως ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών δεν αντέχει άλλο να ζει υπό τη δαμόκλειο σπάθη του οικονομικού και επαγγελματικού αφανισμού τους. Οι απεργιακές μας κινητοποιήσεις αποτελούν μία απέλπιδα προσπάθεια προκειμένου το Υπουργείο να επανεξετάσει με τη δέουσα προσοχή το ζήτημά μας και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να επικρατήσει το δίκαιο και το νόμιμο.
    Γρηγόριος Μ Παπανικολάου
    Ιατρός Μικροβιολόγος
    Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Άλλη μια παρέμβαση της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. για το τραγικό πρόβλημα διαθεσιμότητας του υδατικού διαλύματος πόσιμης μορφίνης.
    Ακολουθεί η επιστολή που στείλαμε (19/5/2022) στον υπουργό και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

    Αξιότιμοι/ες,
    Βρισκόμαστε στην οδυνηρή θέση να σας μεταφέρουμε την απόγνωση που επικρατεί μεταξύ των ογκολογικών ασθενών της χώρας μας, των φροντιστών τους, των φαρμακοποιών και των γιατρών, λόγω του αποκλεισμού μεγάλου μέρους αυτών από το υδατικό διάλυμα πόσιμης μορφίνης με την μορφή του Oramorph drops oral solution 20mg/ml (πίνακας Β ναρκωτικών). Ζητάμε τις επείγουσες ενέργειές σας για την άμεση και απρόσκοπτη διάθεσή της προς όλους όσους την έχουν ανάγκη, σε κάθε γωνιά της χώρας μας, δεδομένου ότι αυτό, εκτός από ιατρικό καθήκον, αποτελεί και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
    Αξιότιμοι κύριοι/ες, η Μορφίνη σε όλες τις μορφές συγκαταλέγεται στη λίστα των απαραίτητων φαρμάκων από τον Π.Ο.Υ. για τους ενήλικες (WHO list of essential Medicines, 2007 Geneva) καθώς και για τα παιδιά (WHO model list of essential Medicines for children, 2012 Geneva). Ωστόσο στην χώρα μας έχουν πρόσβαση στην πόσιμη μορφή της (Oramorph drops oral solution 20mg/ml), μόνο οι ασθενείς της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης κι αυτοί μόνο εφόσον μπορούν να το πληρώσουν καθώς παραμένει εκτός της λίστας αποζημιούμενων φαρμάκων. Το φάρμακο, έστω και ως μη αποζημιούμενο, απουσιάζει από τα φαρμακεία όλης της υπόλοιπης Ελλάδας λόγω του γεγονότος ότι παραμένει κρατικό μονοπώλιο κι επιτρέπεται η διάθεσή του μόνο σε τρεις χώρους σε όλη την χώρα. Το αποτέλεσμα για τους ασθενείς, τους φροντιστές και τους γιατρούς όλης της υπόλοιπης Ελλάδας όπως καταλαβαίνετε είναι κυριολεκτικά οδυνηρό, δεδομένου ότι το πόσιμο υδατικό διάλυμα άμεσης αποδέσμευσης Μορφίνης, είναι
    απαραίτητο όπλο στην φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση του οξέος καρκινικού πόνου, καθώς και για την τιτλοποίηση των δόσεων και την αντιμετώπιση του παροξυσμικού πόνου. Σημειώνουμε ότι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που στην χώρα μας διατίθενται εκτός κρατικού μονοπωλείου πολύ πιο ισχυρά οπιοειδή.
    Αξιότιμοι/ες, είναι ανάγκη να δράσετε επειγόντως προκειμένου α) να αποκαταστήσετε την άμεση και απρόσκοπτη διάθεση του Oramorph drops oral solution 20mg/ml του σε κάθε φαρμακείο της χώρας και β) να αρθεί άμεσα ο αποκλεισμός του από τα μη αποζημιούμενα φάρμακα από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Η υποτίμηση αυτής της αναγκαιότητας θα προσδώσει στο υφιστάμενο πρόβλημα τραγικές διαστάσεις.

    Με εκτίμηση
    Για το ΔΣ της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.
    Η Πρόεδρος Αθηνά Βαδαλούκα
    Η Γεν. Γραμματέας Ευνομία Αλεξοπούλου Βραχνού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Επικαιροποίηση μέτρων για την CoViD σε ψυχιατρικές δομές και τμήματα [εγκύκλιος]
    Τι ισχύει σε στεγαστικές μονάδες, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχιατρικών Τμημάτων, Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες.

    Επικαιροποίηση μέτρων για την CoViD σε ψυχιατρικές δομές και τμήματα [εγκύκλιος]

    Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

    Επικαιροποιημένες οδηγίες προστασίας από τον κορωνοϊό σε ψυχιατρικές δομές, παρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

    Σε σχετική εγκύκλιο, την οποία υπογράφει η υφυπουργός Ζωή Ράπτη και παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως τα μέτρα που ισχύουν είναι - ανά τύπο μονάδας - τα εξής:

    Στεγαστικές μονάδες:
    Στους ενοίκους των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν και για τον γενικό πληθυσμό.

    Για τους νοσηλευόμενους σε ενδονοσοκομειακές μονάδες μακράς νοσηλείας των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, ο διευθυντής της κλινικής ή ο επιστημονικά υπεύθυνος αυτής αποφασίζουν για κάθε ασθενή λαμβάνοντας υπόψη τις ευαλωτότητες και σεβόμενοι τις ανάγκες εκάστου ασθενούς.

    Οι επιστημονικά υπεύθυνοι των ανωτέρω Μονάδων και η πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα μεριμνούν για την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας από τους ενοίκους και το προσωπικό.


    Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχιατρικών Τμημάτων, Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες:
    'Ολες οι ομαδικές και ατομικές συναντήσεις θα γίνονται δια ζώσης με τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι για την εξ΄ αποστάσεως διενέργειά τους (ασθένεια, χιλιομετρική απόσταση μεταξύ των συμμετεχόντων).

    Δημ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι συνιστάται να εμβολιαστούν στην Ελλάδα – Τι αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών


    Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) στη σημερινή συνεδρίασή της εξέτασε τα υπάρχοντα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα αναφορικά με την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox).
    H ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής εξανθηματική νόσος. Μεταδίδεται από άγρια ζώα (κυρίως τρωκτικά) που βρίσκονται σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Σπανίως η μετάδοση της νόσου γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά καθώς και μέσω αναπνευστικών σωματιδίων μετά από παρατεταμένη στενή επαφή σε μικρή απόσταση. Η μεταδοτικότητα της νόσου είναι μικρή. Η ανάρρωση από τη νόσο είναι συνήθως πλήρης μέσα σε λίγες εβδομάδες καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη.

    Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι συγγενικός με τον ιό της ευλογιάς, νόσου που έχει εκριζωθεί από τον πλανήτη από το 1980 μετά από ένα επιτυχημένο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού. Στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς (δαμαλισμός) σταμάτησε τη δεκαετία του 1970. Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν κατά πάσα πιθανότητα εμβολιαστεί και αναμένεται να έχουν κάποιο βαθμό προστασίας έναντι της ευλογιάς των πιθήκων, παρά το γεγονός ότι τα υπάρχοντα δεδομένα δεν επιτρέπουν ακριβείς εκτιμήσεις.

    Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και την αποφυγή της στενής επαφής με ύποπτα κρούσματα. Σχετικές οδηγίες έχουν εκδοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

    Ειδικό εμβόλιο έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων ως σήμερα δεν υπάρχει ωστόσο το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς αναμένεται να παρέχει προστασία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αδειοδοτήσει το τροποποιημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς (Imvanex), το οποίο περιέχει ζώντες εξασθενημένους μη πολλαπλασιαζόμενους ιούς. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να χορηγηθεί υποδορίως σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων από την ηλικία των 18 ετών όπως και σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.

    ‘Ενδειξη μαζικού εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, λόγω των επιδημιολογικών και κλινικών χαρακτηριστικών της νόσου.

    Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει επιλεκτικά:

    Μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός 4 ημερών από την έκθεση.
    Προληπτικά σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ερευνητικά εργαστήρια.
    Εξετάζεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) η δυνατότητα κοινής προμήθειας εμβολίων με ταχείες διαδικασίες για τις ενδεχόμενες ανάγκες κάθε χώρας.

    Η ΕΕΕ εκτιμά ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο κίνδυνος από την ευλογιά των πιθήκων για το γενικό πληθυσμό της χώρα μας είναι πολύ μικρός. Η ΕΕΕ παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις και τα επιστημονικά δεδομένα και θα επικαιροποιεί ανάλογα τις συστάσεις της.

    Dr tSiLi την Μαΐου 24, 20

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Nεότερα δεδομένα για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα πιθανά αίτια



    Από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν καταγραφεί 114 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, που εντοπίστηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών. Ο κ. Μόσιαλος παραθέτει στοιχεία έκθεσης των βρετανικών υγειονομικών Αρχών αναφορικά με την πρόοδο και τις εξελίξεις της διερεύνησης της αδιευκρίνιστης αιτιολογίας οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά.
    Επιδημιολογικά στοιχεία και συμπεράσματα

    - Οι ασθενείς είναι -κατά κύριο λόγο- κάτω των 5 ετών.

    - Τα παιδιά είναι -κατά κύριο λόγο- ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών (53: 65,4%), με διάμεση ηλικία τα 3 έτη και το 54,3% αφορά κορίτσια.

    - Η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, συχνά ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου.

    - Από τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Αγγλία, 43 από τα παιδιά έχουν αναρρώσει και 38 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

    - Oι περιπτώσεις δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

    - H γεωγραφική διασπορά δεν περιορίζεται σε κάποια περιοχή αλλά αφορά όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

    - Δέκα παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση.

    - Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι μεταξύ αυτών των περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Επιπλέον, και αναφορικά με τα πιθανά αίτια της ηπατίτιδας

    - Έχει ανιχνευθεί κορονοϊός σε 10 από τους 60 ασθενείς που ελέγχθηκαν, επί του παρόντος.

    - Επτά από αυτά τα παιδιά είχαν επίσης διαγνωστεί θετικά ως προς τον κορονοϊό κάποια στιγμή μέσα στις προηγούμενες 6 εβδομάδες, πριν νοσηλευτούν.

    - Σαράντα από τα 53 παιδιά που έχουν ελεγχθεί για αδενοϊό βρέθηκαν θετικά.

    - Η προκαταρκτική ανάλυση του αδενοϊού δείχνει πως συνήθως απαντάται ο τύπος 41F (11 περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί επιτυχώς) αλλά η αλληλούχηση ολόκληρου του γονιδιώματος από πολλαπλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη προτού επιβεβαιωθεί ο τύπος του ιού.

    - Τα επίπεδα DNA του αδενοϊού στα δείγματα αίματος/ορού στα παιδιά που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος ήταν περίπου 12 φορές υψηλότερα έναντι αυτών που δεν χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος (αν και ο χρόνος λήψης των δειγμάτων διαφέρει ως προς την έναρξη και την επιδείνωση των συμπτωμάτων).

    - Τα ενδελεχή ερωτηματολόγια για το ιστορικό της νόσησης δεν έχουν αποκαλύψει εμφανή αίτια κοινής έκθεσης σε τοξίνες ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

    Οι υγειονομικοί φορείς επεξεργάζονται τα δεδομένα λοίμωξης με κορονοϊό και άλλους μικροοργανισμούς και διερευνώνται οι αλληλεπιδράσεις για να κατανοηθεί εάν η μόλυνση με αδενοϊό στον γενικό παιδιατρικό πληθυσμό έχει προηγηθεί της μόλυνσης με κορονοϊό, αν συνυπάρχει, αν ήταν δευτερογενής λοίμωξη εντός 27 ημερών ή καθυστερημένη δευτερογενής μόλυνση έως 59 ημέρες μετά από λοίμωξη από κορονοϊό.

    Επίσης, αν και η πλειονότητα των περιστατικών που έχει καταγραφεί αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά που νόσησαν με οξεία ηπατίτιδα αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, επί του παρόντος, έχουν αναφερθεί και στην Ολλανδία (3), στην Αμερική (2), στην Ιταλία (2) και στην Ισπανία (1).

    Συμπερασματικά, οι υποθέσεις εργασίας των βρετανών ερευνητών, σύμφωνα με την έκθεση (με σειρά από την πιθανότερη προς τη λιγότερο πιθανή) με τα ισ



    χύοντα δεδομένα, είναι οι εξής:
    1. Κάποιος -ακόμα αδιευκρίνιστος- παράγοντας που επηρεάζει τα μικρά παιδιά, που ή καθιστά τις λοιμώξεις από αδενοϊό πιο σοβαρές από ό,τι συνήθως ή προκαλεί την προκειμένη ανοσοπαθολογία. Αυτός ο ενισχυτικός παράγοντας μπορεί να είναι:

    Α. H ευαισθησία, για παράδειγμα, λόγω έλλειψης προηγούμενης έκθεσης στο παθογόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Β. Προηγούμενη λοίμωξη κορονοϊού ή άλλη λοίμωξη.

    Γ. Διπλή / ταυτόχρονη λοίμωξη π.χ. με κορονοϊό.

    Δ. Έκθεση σε τοξίνη/ες, φάρμακα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

    2. Μία νέα παραλλαγή αδενοϊού με ή χωρίς συνεισφορά από κάποιον ενισχυτικό παράγοντα.

    3. Ένα νέο παθογόνο που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη

    4. Μία νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ΠΡΟΣ
    Τη Διοίκηση του Νοσοκομείου «……………………………..

    Θέμα: Η αξίωσή μας και από την 431/2018 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    1. Είμαστε επικουρικοί ιατροί που υπηρετούμε στο νοσοκομείο.
    2. Οι αποδοχές μας και μετά την ψήφιση του Ν. 4472/2017 είναι μειωμένες σε σχέση μ’ εκείνες που μας καταβάλλονταν πριν την εφαρμογή του Ν. 4093/2012, οι σχετικές διατάξεις του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
    3. Με το έγγραφό μας αυτό ζητούμε, να εκκαθαρίσετε τις αποδοχές και την αποζημίωση των εφημεριών μας με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την ψήφιση και εφαρμογή του Ν. 4093/2012. Να μας καταβάλετε, έτσι, τις διαφορές, που θα προκύψουν από την αφαίρεση των σχετικών χρηματικών ποσών που μας καταβλήθηκαν από εκείνα που έπρεπε να μας καταβληθούν από την ισχύ του Ν. 4472/2017, αλλιώς από 01.01.2020 έως και σήμερα. Η αίτησή μας αυτή επιφέρει το αποτέλεσμα της διακοπής της παραγραφής (άρθρο 51β του Ν.Δ 496/1974).

    …………………… 2022
    Οι αιτούντες

    α/α Ονοματεπώνυμο Υπογραφή
    1) ………………………………………. ………………
    2) ……………………………………….. ………………
    3)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Aπόφαση- Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα τουριστικά καταλύματα

    Από: news room
    26/05/2022 13:28
    TornosNews.gr 26.05.2022 | 12:31

    Σε τροποποίηση των πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, πλην των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων, προχώρησαν με κοινή απόφαση οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού.

    Τα βασικά σημεία των τροποποιημένων πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων είναι:

    Σχέδιο δράσης: Για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που ήδη λειτούργησαν το 2021 απαιτείται επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης, που αποτελεί την έγγραφη παρουσίαση της λήψης προληπτικών μέτρων για το σύνολο του καταλύματος και τα επιμέρους τμήματα αυτού.
    Εκπαίδευση προσωπικού στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (ανά υπηρεσία/τμήμα καταλύματος).
    Η εκπαίδευση περιλαμβάνει:
    – Πηγές και τρόπους μετάδοσης του ιού
    – Διαδικασίες ενημέρωσης των αρμοδίων του καταλύματος και των ίδιων των πελατών
    – Μεθόδους και επικοινωνιακή προσέγγιση των επισκεπτών
    – Συμπεριφορά και ενέργειες σε περίπτωση ασθένειας από το προσωπικό
    – Μεθόδους και πρακτικές καθαρισμών και απολύμανσης των εντοπισμένων σημείων με βάση την επικινδυνότητα και την πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας
    – Τήρηση των βασικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού – COVID-19

    Πλάνο εκπαίδευσης:
    Για τα καταλύματα άνω των 50 δωματίων, εκπαίδευση ενός τουλάχιστον ατόμου (συντονιστής) ανά υπηρεσία –τμήμα του καταλύματος, το οποίο εν συνεχεία εκπαιδεύει και το υπόλοιπο προσωπικό.

    Για τα καταλύματα κάτω των 50 δωματίων, εκπαίδευση ενός τουλάχιστον ατόμου (συντονιστή) ανά κατάλυμα, το οποίο εν συνεχεία εκπαιδεύει και το υπόλοιπο προσωπικό.

    Σε κάθε περίπτωση, στο πλάνο αναφέρονται ονομαστικά τα άτομα, η διάρκεια και ο τρόπος εκπαίδευσης (π.χ. τηλεκπαίδευση, εκπαίδευση από εξωτερικό διαπιστευμένο συνεργάτη)

    Απαιτείται η εκ νέου εκπαίδευση του συντονιστή καταλύματος για τις επιχειρήσεις καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2022

    Υπεύθυνες δηλώσεις προσωπικού ότι έλαβε εκπαίδευση για τα επιμέρους πρωτόκολλα σύμφωνα με τα καθήκοντά του και τήρηση σχετικού αρχείου.

    Προθεσμία ολοκλήρωσης εκπαίδευσης προσωπικού για την τουριστική περίοδο 2022: 15.06.2022

    Απαιτείται η επικαιροποίηση του αρχείου για τις επιχειρήσεις καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2022

    Σχέδιο διαχείρισης ύποπτου κρούσματος (γραπτό σχέδιο). Ακολουθείται πιστά το σχέδιο αντιμετώπισης ύποπτου κρούσματος του ΕΟΔΥ (Παράρτημα III)
    Σε περίπτωση αλλαγής προσώπου υπευθύνου απαιτείται η επανέκδοση του πιστοποιητικού Health First

    Καταλύματα άνω των 50 δωματίων Σε περίπτωση αλλαγής ονόματος ιατρού ή αλλαγής δομής υγείας τότε απαιτείται η επανέκδοση του πιστοποιητικού -Health First

    Λειτουργία εσωτερικών κολυμβητικών δεξαμενών Σύμφωνα με τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας κλειστών
    αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως ισχύουν κάθε φορά.
    Κλιματισμός και αερισμός χώρων Τα προβλεπόμενα στη με αρ. Δ1(δ)/ΓΠ οικ.26635/23.04.2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων» (ΑΔΑ: 6ΒΟ5465ΦΥΟ-ΨΓΣ) και την με αρ. Δ1(δ)/ΓΠ οικ.49524/03.08.2020 όμοια εγκύκλιο (ΑΔΑ ΨΥ5Ε465ΦΥΟ-ΦΤΟ), με έμφαση στην μη ανακυκλοφορία του αέρα και τον καλό φυσικό αερισμό στα δωμάτια και στους υπόλοιπους χώρους (διακοπή του συστήματος μη λειτουργίας κλιματισμού όταν είναι ανοιχτές οι πόρτες).

    Ολόληρη η απόφαση εδώ



    Πηγή:www.dimokratiki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%9B%CE%A10465%CE%A7%CE%98%CE%9F-%CE%9A2%CE%93?inline=true&fs=e&s=cl

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Κ.)

    26-5-22

    ΠΡΟΣ: Διοίκηση Γ.Ν.Κ.
    Γιατρούς – Μέλη ΕΙΝΚΥΝΚ
    ΟΕΝΓΕ
    ΜΜΕ


    Η πορεία ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Νοσοκομείου Καρδίτσας
    μπαίνει σε νέα και πιο επικίνδυνη φάση!


    Η διοίκηση του ΓΝ Καρδίτσας, σαν έτοιμη από καιρό, προχωρά στην ανάθεση υπηρεσιών γνωμάτευσης αξονικών τομογραφιών που διενεργούνται στο ακτινολογικό εργαστήριο του ΓΝΚ σε ιδιωτικές εταιρείες.


    Η αρνητική αυτή εξέλιξη είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας, γιατί:

    1ο. εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο ως ΕΙΝΚΥΝΚ κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες εργασίας και εντατικοποίησης των γιατρών στο ΓΝΚ που είχαν σαν αποτέλεσμα την παραίτηση 3 ακτινολόγων μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το τμήμα να λειτουργεί με 2 μόνο ακτινολόγους εδώ και 5 μήνες φτάνοντας στα πρόθυρα κατάρρευσης ολόκληρου του νοσοκομείου.

    2ο. καθυστερεί αδικαιολόγητα η υλοποίηση των απαραίτητων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, όπως οι περιβόητες προσλήψεις 5.200 μόνιμων εργαζομένων (ανάμεσά τους 700 γιατρών) που έχει ανακοινώσει το υπουργείο από την έναρξη της πανδημίας πολλές πολλές φορές αλλά ακόμα δεν τις είδαμε…

    3ο. η απόφαση της διοίκησης του ΓΝΚ αξιοποιεί ένα συνονθύλευμα νόμων και διαταγμάτων της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης για τις συμβάσεις, τις προμήθειες και τις υπηρεσίες του δημοσίου, γεγονός που αποδεικνύει τη διαχρονική πολιτική στόχευση για την ιδιωτικοποίησή τους με την υγεία εμπόρευμα.

    4ο. ακόμα και με αυτή την εξέλιξη, οι διενέργεια των αξονικών τομογραφιών δεν απαλλάσσει τους εφημερεύοντες γιατρούς από την ευθύνη των περιστατικών, αφού θα γίνεται με ευθύνη του εφημερεύοντα ακτινολόγου, ακυρώνοντας το λόγο της ανάθεσης.

    5ο. δεν ελαφρύνεται ο φόρτος εργασίας των 2 μόνιμων ακτινολόγων που πάλι θα καλούνται να καλύψουν όλες τις εφημερίες του μήνα (το νοσοκομείο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μείνει χωρίς εφημερεύοντα ακτινολόγο) με τις μετακινήσεις γιατρών από άλλες μονάδες από έκτακτές να γίνονται μόνιμες αλλά πάντα ανεπαρκείς.

    6ο. προφανώς η κατάσταση με τις ελλείψεις σε ακτινολόγους αφορά όλα τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ γιατί αλλιώς θα επιλέγονταν η εξ αποστάσεως γνωμάτευση από άλλα δημόσια νοσοκομεία, αφού δεν μπορεί να υπάρξει λόγος απευθείας ανάθεσης σε ιδιώτες πριν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εντός του δημόσιου συστήματος.


    Δεν μπορούν να μας πείσουν ότι «δίνουν λύσεις» στα προβλήματα, αφού η πολιτική που εφαρμόζουν και υπηρετούν είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα.

    Δεν μας πείθουν ότι «ο ιδιωτικός τομέας είναι ο σωτήρας της υγείας», αφού η πολιτική τους οδηγεί προμελετημένα στην ολοένα και μεγαλύτερη παραχώρηση της υγείας σε μεγαλοκλινικάρχες και μεγάλες διαγνωστικές εταιρείες και αλυσίδες.



    Απαιτούμε εδώ και τώρα:

    • Να προκηρυχθούν οι 3 κενές θέσεις ακτινολόγων στο ΓΝΚ και να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες.

    • Να υπάρξει ξεκάθαρη κάλυψη της ευθύνης για τη διενέργεια των αξονικών τομογραφιών τόσο για τους γιατρούς, όσο και για το υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται στον αξονικό

    • Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Υγεία δημόσια και δωρεάν για όλους χωρίς λίστες αναμονής και καθυστερήσεις.

    ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
    ΤΗΣ Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
    -Ο- -Ο-
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΓΑΖΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ ΜΗΧΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Δήλωση του Έκτορα Γαζου, μέλους του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ
    Στην παιδιατρική κλινική του ΓΝ Λαμίας υπηρετεί μόνο ένας παιδίατρος, ο διευθυντής σε ηλικία 66 ετών.
    Ο συνάδελφος εκτελεί σήμερα την 4η συνεχόμενη ενεργή εφημερία και αύριο θα συμπληρώσει 5 συνεχόμενα 24ωρα στο νοσοκομείο.
    Προβλέπεται η μετακίνηση μίας παιδιάτρου από το ΓΝ Λειβαδιάς για τη Δευτέρα. Η 5η ΥΠΕ έχει επίσης αποφασίσει τη μετακίνηση 2 παιδιάτρων από τα ΚΥ Καρδίτσας και Πύλης Τρικάλων για 4 εφημερίες τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
    ΚΑΝΈΝΑ ΝΈΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ!
    Η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου στον 3ο μεγαλύτερο πληθυσμιακά νομό της 5ης ΥΠΕ βρίσκεται στον αέρα!!
    Γάζος Εκτορας
    Μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  47. Συνάδελφοι.

    Σας ενημερώνουμε ότι οι αιτήσεις μη παραγραφής των αξιώσεων θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο έως την Τρίτη 31/5.

    ΟΕΝΓΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
    O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
    Αθήνα 30 Μαΐου 2022
    Α.Π:12198


    ΠΡΟΣ:
     ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
     ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ



    Tην Παρασκευή 27/05 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε με τον Υπουργό Υγείας.
    Από την πλευρά της Ομοσπονδίας τέθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:
     Ιατρικό Μισθολόγιο: Ξεκαθαρίσαμε για μία ακόμη φορά ότι απαιτούμε να αναπληρωθεί το σύνολο των μισθολογικών απωλειών που έχουμε οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας από το 2012 έως σήμερα, να καταβληθεί το σύνολο των αναδρομικών σε όλους τους γιατρούς όλων των βαθμίδων ανεξάρτητα αν έχουν κάνει ατομικές αγωγές ή όχι και να επανέλθει το ιατρικό μισθολόγιο στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012.
     Εφημερίες: Απαιτήσαμε να σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σε βάρος μας και να πληρώνονται έγκαιρα, χωρίς καθυστέρηση και στο σύνολό τους οι δεδουλευμένες εφημερίες (τακτικές και πρόσθετες). Να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός πρόσθετων και τακτικών εφημεριών που έχει σαν αποτέλεσμα τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην αποζημίωση των πρόσθετων δεδουλευμένων εφημεριών.
    Καταγγείλαμε ως απαράδεκτη την πάγια τακτική τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, να καθυστερούν την πληρωμή ακόμα και των τακτικών εφημεριών και να μην εκπληρώνουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους απέναντί μας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου η διοίκηση αρνείται να καταβάλλει με τις τακτικές εφημερίες την πρόσθετη αποζημίωση των 250 ευρώ για κάθε πρόσθετη εφημερία όπως ρητά προβλέπει το άρθρο 90 του Ν.4850/2021. Επαναφέραμε το αίτημα για αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών και για θέσπιση αφορολόγητου στις πρόσθετες εφημερίες.
     Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό: Αναδείξαμε τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό όλων ανεξαιρέτως των νοσοκομείων και των Κ.Υ. τα οποία έχουν οδηγήσει τμήματα, κλινικές ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα σε κατάρρευση. Απαιτήσαμε να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση με κατεπείγουσες διαδικασίες σε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων που και αυτές είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες. Απόδειξη ότι σε μια σειρά νοσοκομεία οι γιατροί εξαναγκάζονται σε εξοντωτική υπερεφημέρευση παρόλο που το σύνολο των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες. Απαιτήσαμε για πολλοστή φορά να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία των συναδέλφων μας επικουρικών και επαναλάβαμε το αίτημα για μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
     Απαιτήσαμε να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους οι συνάδελφοι που είναι σε αναστολή. Ειδική αναφορά έγινε στους ειδικευόμενους γιατρούς που τέθηκαν σε αναστολή και απολύθηκαν αντί να παραταθεί η σύμβασή τους έως το τέλος του τρέχοντος έτους όπως ισχύει για τους υπόλοιπους συναδέλφους σε αναστολή. Αυτό έχει ως συνέπεια να αναγκάζονται να εγγραφούν εκ νέου στη λίστα αναμονής για ειδικότητα, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί σε αναμονή ακόμη και για χρόνια. Ζητήσαμε να υπάρξει ειδική ρύθμιση ώστε να μην λήγει η σύμβασή τους για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή και να επιστρέφουν μετά τη λήξη της αναστολής (π.χ. σε περίπτωση νόσησης ή εμβολιασμού) σε προσωποπαγή θέση.
     Ειδικευόμενοι γιατροί: Επαναφέραμε το αίτημα για κατάργηση της ΥΥΥ ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για ειδικότητα. Επίσης ζητήσαμε να ικανοποιηθεί το αίτημα των ειδικευόμενων γιατρών των πανεπιστημιακών νοσοκομείων να τους δοθεί η δυνατότητα υπηρεσίας 12μηνης διάρκειας ως παρατασιακοί ειδικευόμενοι γιατροί, αντί της ΥΥΥ όπως προβλέπεται για τους ειδικευόμενους που δεν υπηρετούν σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
     Απαιτήσαμε για μία ακόμη φορά την κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη για την ιατρική ευθύνη, και την απόσυρση της εγκληματικής διάταξης για τις διακομιδές ασθενών.
    Ο Υπουργός Υγείας δε δεσμεύτηκε για κανένα από τα ζητήματα που θέσαμε στη συνάντηση.
    Πιο συγκεκριμένα:



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49.  Για το ιατρικό μισθολόγιο αρκέστηκε να πει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθούν αυξήσεις, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει ούτε πότε θα δοθούν ούτε το ύψος των αυξήσεων. Μετά από δική μας επιμονή είπε ότι μέχρι το 1ο 10ήμερο του Ιουνίου θα είναι σε θέση να μας απαντήσει, ενώ παρέπεμψε στο αόριστο μέλλον την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Yγείας και τον υπουργό Oικονομικών, την οποία είχαμε ζητήσει και στο παρελθόν.
     Για τις προσλήψεις μόνιμων γιατρών είπε ότι έχουν εγκριθεί 700 προσλήψεις μόνιμων γιατρών για το 2022, οι οποίες δε φτάνουν για να καλύψουν ούτε καν τις αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις. Για τους επικουρικούς γιατρούς επανέλαβε αυτό που είχε πει και στο παρελθόν. Ότι δηλαδή θα προκηρύσσονται ισάριθμες θέσεις μόνιμων γιατρών με τον αριθμό των υπηρετούντων επικουρικών, των οποίων η σύμβαση θα παρατείνεται μέχρις ότου προσληφθούν ως μόνιμοι. Δηλαδή παράταση της ομηρίας των συναδέλφων οι οποίοι θα συνεχίσουν να υπομένουν το μαρτύριο της σταγόνας ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να προσληφθούν ως μόνιμοι.
     Για την καθυστερημένη εκταμίευση του κονδυλίου των εφημεριών του 2ου 3μηνου και την μη πληρωμή της προβλεπόμενης αποζημίωσης του Ν.4850/21, αναγνώρισε ότι έχουμε δίκιο και είπε ότι θα διευθετηθεί άμεσα. Δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημά μας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να διατίθεται για την πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών μέρος του κονδυλίου των τακτικών εφημεριών όταν υπερβαίνει το ποσό που διατίθεται για την πληρωμή των δεδουλευμένων τακτικών εφημεριών. Από τα επιμέρους θέματα που τέθηκαν, δεσμεύτηκε πάλι για συνάντηση αρμοδίων των υπ. Υγείας και Οικονομικών με την ΟΕΝΓΕ για θέματα φορολογίας. Επίσης, δεσμεύθηκε να εξετάσει το θέμα επέκτασης ισχύος και στους ειδικευόμενους των νοσοκομείων "ειδικού καθεστώτος" (Αρεταίειο, Αιγινήτειο, Παπαγεωργίου κλπ) της πρόσφατης διάταξης περί 12μηνης παραμονής στο νοσοκομείο, αντί υπηρεσίας υπαίθρου των ειδικευόμενων που ολοκληρώνουν τον χρόνο ειδικότητας.
    Ο υπουργός επανέλαβε για μία ακόμη φορά την στοχοπροσήλωση του υπουργείου και της κυβέρνησης στην πολιτική της περαιτέρω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας.
    Και από τη συνάντηση με το υπουργείο υγείας επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη γνωρίζουμε.
    Ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ικανοποίηση των αιτημάτων μας γιατί δε χωράνε στα ασφυκτικά όρια των αντοχών της οικονομίας των λίγων, για να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
    Ότι οι όποιες αυξήσεις δοθούν θα εξανεμιστούν από τη φοροληστεία, την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.
    Ότι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της υγείας σηματοδοτεί περαιτέρω επιδείνωση των δικαιωμάτων των υγειονομικών και των ασθενών.
    Μοναδική διέξοδος για εμάς ο αγώνας για τη διεκδίκηση νέας συλλογικής σύμβασης. Η εμπειρία από μια σειρά κλάδους, όπως στην Cosco και στους οικοδόμους, που με τους αγώνες τους κέρδισαν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους και επέβαλλαν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, δείχνουν τον δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Την Διοίκηση του Κ.Υ. Πάτμου καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Λέρου & Κ.Υ. Πάτμου, για τη μετακίνηση δύο γιατρών
    1 Ιουνίου, 2022 , 11:42 πμ

    Την Διοίκηση του ΚΥ Πάτμου καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών του Νοσοκομείου Λέρου και του Κ.Υ. Πάτμου, για τη μετακίνηση δύο γιατρών, για να καλύψουν κενά που έχουν δημιουργηθεί σε άλλα νοσοκομεία, δηλώνοντας κάθετα αντίθετοι.
    «Αυτό γίνεται σε μια στιγμή που οριακά καλύπτεται το δικό μας νοσοκομείο με το υπάρχον προσωπικό και οριακά καλύπτεται το πρόγραμμα των εφημεριών των τμημάτων. Για τη σωστή λειτουργία των μονάδων υγείας απαιτούμε την άμεση στελέχωσή τους με μόνιμες προσλήψεις. Και είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε αυταρχική απόφαση μετακίνησης η οποία αποδιοργανώνει το νοσοκομείο, την δουλειά μας και την ζωή μας», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους.

    Παράλληλα με δεύτερη ανακοίνωσή της η Ένωση καταγγέλλει την αυταρχική συμπεριφορά της διοίκησης του Κέντρου Υγείας Πάτμου που προσπαθεί – όπως αναφέρουν – να τρομοκρατήσει το προσωπικό, ακόμα και “τραμπουκίζοντας”, με σκοπό να αποσπάσει συναίνεση για συνεχή εργασία, χωρίς ρεπό άδειες, για περικοπή ωφελουμένων ρεπό, παρεμβάσεις στο ιατρικό έργο κλπ
    Σημειώνουν μάλιστα ότι οι δυο αγροτικοί ιατροί έχουν φτάσει στα όρια τους και σκέφτονται να παραιτηθούν. “Ξεκαθαρίζουμε προς όλους τους αρμοδίους ότι η Ένωση μας θα αντιδράσει αν συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση”, αναφέρουν σχετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ξεσηκώνεται το Εργατικό Κέντρο Ρόδου για τη δημόσια Υγεία στο νησί
    Πρόσκληση προς πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς σε συνάντηση με θέμα συζήτησης την απαξίωση της δημόσιας Υγείας, όπως αναφέρουν στο κάλεσμα
    1 Ιουνίου, 2022 , 3:50 μμ

    Πρόσκληση προς πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της Ρόδου σε συνάντηση απευθύνει η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, με θέμα συζήτησης την απαξίωση της δημόσιας Υγείας, όπως αναφέρουν στο κάλεσμά τους. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, στην οδό Στεφάνου Καζούλη 30, την Παρασκευή 10 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα. με θέμα “την απαξίωση της Δημόσιας Υγείας και την άμεση λύση στην υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου». Η συμμετοχή σας κρίνεται απαραίτητη ώστε από κοινού να βρεθεί λύση σε ένα θέμα το οποίο μας ταλανίζει τον τελευταίο καιρό και δυστυχώς καθημερινά επιδεινώνεται”.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΚΡ Παναγιώτης Εγγλέζος δηλώνει ότι «οι δικαιολογίες πρέπει να τελειώσουν και η απαξίωση της δημόσιας υγείας πρέπει να σταματήσει εχθές. Η μετατροπή του νοσοκομείου Ρόδου σε κέντρο υγείας πρέπει να σταματήσει και αυτό είναι στο χέρι μας, γιατί η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο», σημειώνει καταλήγοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Στις 10/06 θα πληρωθούν οι πρόσθετες εφημερίες του Νοεμβρίου 2021. Όσο για τις εφημερίες του Απριλίου δεν υπάρχει ακόμα έγκριση του κονδυλίου για το δεύτερο τρίμηνο 2022 οπότε και θα καθυστερήσει η αποπληρωμή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Αγαπητοί συνάδελφοι
    Χθές μόλις ενημερώθηκα για το σχετικό έγγραφο που αφορά προκύρηξη 7 θέσεων ανάμεσα στις οποίες,2 Αναισθησιολογίας,1 Εντατικολόγου για ΜΕθ,1 Πνευμονολόγου,1 Εσωτερικής Παθολογίας ή Γεν Ιατρικής για ΤΕΠ,1 Καρδιολογίας και 1 Ορθοπεδικής.

    Σκοπός της παρέμβασης μου ήταν ότι όφειλαν πρώτα να δημοσιευθούν κ θεσμοθετηθούν τα κίνητρα και μετά να βγεί η προκύρηξη.

    Δεύτερον τονίστηκε ότι δεν υπήρξε σχετική εισήγηση από την Επιστημονική Επιτροπή σχετικά με τις ανάγκες σε Ιατρικό Προσωπικό αλλά και ούτε γνώριζε ο ΔΙΥ

    Επιπροσθέτως δεν ελήφθησαν υπ όψιν τμήματα αιχμής όπως Ακτινολογικό (χρειάζονται τουλάχιστον 2), Καρδιολογικό (2) ,Μικροβιολογικό, Γυναικολογικό, Ψυχιατρικό, Ουρολογικό.

    Άφησαν σε ομηρία Μικροβιολόγο με 10 χρόνια υπηρεσίας ως Επικουρικός

    Προκειμένου να μην χαθούν και αυτές οι θέσεις που κατά την άποψη μας δεν θα καλυφθούν ,όπως άλλωστε πολλάκις συνέβη, ζητήσαμε να ενημερωθεί η ΔΥΠΕ και το Υπουργείο για την άποψη μας η οποία κατεγράφη και σαφώς θα κινηθούμε όπως χρειάζεται για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και τον σεβασμό στην Ιατρική και στον άρρωστο.
    ΠΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών θα παρευρεθεί την Παρασκευή 10/6/22 στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, ώρα 7.00μμ αποδεχόμενος την πρόσκληση για την ανάδειξη της κατάστασης στο Νοσοκομείο.
    Θα προηγηθεί Γενική Συνέλευση ,Τετάρτη 8/6/2022 και ώρα 13.30 στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου για την λήψη αποφάσεων και δράσεις για το θέμα της υποστελέχωσης.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΚΥΝΚ

    ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
    Καρδίτσα 05-06-2022

    Από: Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ)

    Θέμα: «Επισφαλής λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας λόγω μη εφημέρευσης ακτινολόγου»

    Το Νοσοκομείο Καρδίτσας λειτουργεί το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Ιουνίου 2022 χωρίς εφημερεύοντα ακτινολόγο. Από τους 2 μόνιμους ακτινολόγους, ο ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια και ο δεύτερος έχει συμπληρώσει 5 συνεχόμενες 24ωρες εφημερίες από 30-5-22 έως και τις 3-6-22.
    Η απουσία εφημερεύοντα ακτινολόγου έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας ολόκληρου του νοσοκομείου. Ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εφημερεύοντα ακτινολόγο, διότι:

    1. Δεν δύναται να πραγματοποιηθούν καθόλου υπερηχογραφήματα, τα οποία είναι βασικές διαγνωστικές εξετάσεις για μια σειρά παθήσεις έκτακτων και επειγόντων περιστατικών. Υπάρχουν σοβαρές παθήσεις για τη διάγνωση των οποίων το υπερηχογράφημα δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλη εξέταση , ενώ είναι απαράδεκτο περιστατικά που θα μπορούσαν να διαγνωσθούν με υπερηχογράφημα να υπόκεινται σε αξονική τομογραφία και στην αντίστοιχη αυξημένη ποσότητα ακτινοβολίας. Αυτό αφορά όλους τους ασθενείς, αλλά ιδιαίτερα παιδιά, εφήβους, γυναίκες και άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας.

    2. Οι αξονικές τομογραφίες πραγματοποιούνται μεν στο νοσοκομείο Καρδίτσας, αλλά αυτό γίνεται μόνο από τεχνολόγο-ακτινολόγο, χωρίς την παρουσία και ευθύνη ιατρού ακτινολόγου, ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος ιατρός για τη σωστή και ασφαλή διενέργειά τους. Στη συνέχεια οι εικόνες των αξονικών τομογραφιών αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο ακτινολογικό τμήμα του ΓΝ Τρικάλων, όπου και τίθεται η γνωμάτευση, με τον εκεί ακτινολόγο να έχει μόνο μία τηλεφωνική και όχι άμεση εικόνα της κλινικής κατάστασης του ασθενούς . Το «delivery» ιατρικών εξετάσεων και των γνωματεύσεών τους εγκυμονεί κινδύνους για έκτακτα και κατεπείγοντα περιστατικά.

    Οι συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργίας δημιουργούν ιδιαίτερο κίνδυνο στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, τα οποία προέρχονται είτε από το τμήμα επειγόντων περιστατικών, είτε από τις κλινικές με νοσηλευόμενους ασθενείς. Εκτίθεται η υγεία μέχρι και η ζωή των ασθενών.
    Κύριε εισαγγελέα, επειδή η παραπάνω κατάσταση δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία αορίστου αριθμού συνανθρώπων μας, αναφερόμαστε σε εσάς και ζητάμε την παρέμβασή σας ώστε να αποτραπεί οποιοσδήποτε κίνδυνος για βλάβη στην υγεία ασθενών μας.

    ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
    ΤΗΣ Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
    -Ο- -Ο-
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΓΑΖΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ ΜΗΧΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ίδια κ διαφορετικά
    Είπαν ότι οι προκυρήξεις θέσεων δεν θα ανοίξουν ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα (αυτό ειναι ένα διαφορετικό) ,έτσι ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον για περιοχές εξόχως προβληματικές όπως η δικιά μας.
    Δεν ανήγγειλαν κίνητρα προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον (άλλο ίδιο)
    Εαν οι επόμενες προκυρήξεις γίνουν κατά το φθινόπωρο όπου κ αναμένεται η θεσμοθέτηση κινήτρων,τότε κ πάλι θα γίνουν κάποιες προσλήψεις στο ΕΣΥ κεντρικότερα (ίδιο κ αυτό)
    Δεν ερωτήθηκαν τα Νοσοκομεία για τις πραγματικές ελλείψεις σε ιατρικό,νοσηλευτικό κ βοηθητικό προσωπικό(ίδιο κ αυτό)
    Δινουν 700 θεσεις για 127 νοσοκομεια (κατά μέσο όρο 5 γιατροι ανα νοσοκομείο) με κενά της τάξης του 40% ,υποχρηματοδότηση,εξόντωση της υγείας(ιδιο κ αυτό)
    Οι θέσεις που θα καλυφθούν) θα είναι απο χρόνιους επικουρικους με σύμβαση άρα σε απόλυτα νούμερα δεν θ αλλαξει τίποτα στο δυναμικό των νοσοκομείων(ίδιο κ αυτό)
    Ποιο είναι τελικά το διαφορετικό;τα πρόσωπα που αλλάζουν .
    Περαστικά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Πέμπτη 9 Ιούνη βγαίνουμε ξανά στην πύλη του Αγίου Σάββα 7-9πμ
    ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

    Συναδέλφισσες/ συνάδελφοι,
    Ασθενείς και συνοδοί,

    Απέναντι στην καταστροφική πολιτική της ΝΔ για τη δημόσια υγεία, ξαναβγαίνουμε στην πύλη του νοσοκομείου μας, την Πέμπτη 9 Ιούνη, και ώρες 7πμ με 9πμ, μαζικά και αποφασιστικά. Για να υπερασπίσουμε το ΕΣΥ από τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση που φέρνει ο Μητσοτάκης και η παρέα του. Παίρνουμε δύναμη για να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας.
    Oι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είμαστε μια τεράστια δύναμη, που τρία χρόνια τώρα, παίξαμε καθοριστικό ρόλο. Και για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια μέσα στην πανδημία, κόντρα στην καταστροφική πολιτική του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του, αλλά και για να ανοίξουμε δρόμους αντίστασης συνολικά για όλους τους εργαζόμενους.
    Είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε ενάντια στην κυβέρνηση που με την πολιτική της διαλύει και ιδιωτικοποιεί τα δημόσια νοσοκομεία.
    • Για να γίνουν τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι. Η κατάσταση είναι τραγική με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Σε πολλά τμήματα και ειδικότητες δύσκολα θα βγουν οι άδειες για την ξεκούραση του προσωπικού.
    • Για να μην αφήσουμε τους εργολάβους να βάλουν ξανά πόδι στην καθαριότητα, τη φύλαξη, τα μαγειρεία. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι ΣΟΧ συνάδελφοι.
    • Να γυρίσουν πίσω τώρα οι συνάδελφοι σε αναστολή για να πάρει το σύστημα μια ανάσα, και να πάρουν τα χρήματα που τους έχουν στερήσει τόσους μήνες τώρα. Είναι εκδικητική η παράταση της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους, την ώρα που μπαίνει τέλος σχεδόν σε κάθε περιορισμό για την πανδημία και χιλιάδες συνάδελφοι θα ξαναβγούν σε αναστολή λόγω λήξης των πιστοποιητικών τους.
    • Να ανατρέψουμε την πολιτική των (πολλών) κλειστών "μικρών" νοσοκομείων για να αναπτύσσονται λίγα νοσοκομεία γίγαντες - "κέντρα αριστείας" (με ράντζα και φορεία) που πάνω στην πλάτη των εργαζομένων και εις βάρος της ποιότητας υγείας προς τους ασθενείς.
    • Φτάνει πιά με την εξοντωτική εντατικοποίηση του λιγοστού προσωπικού, που βάζει σε κίνδυνο όχι μονάχα τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, αλλά πάνω απ’ όλα τους ασθενείς μας.
    • Για να μην εφαρμοστεί το «νέο ΕΣΥ» που θα οδηγήσει μικρά νοσοκομεία σε κλείσιμο (πχ Παμμακάριστος), και θα φέρει τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή για τους ασθενείς ιδιωτικοποιώντας ουσιαστικά τη δημόσια Υγεία και τα νοσοκομεία.
    • Για να κερδίσουμε (πέρα από χειροκροτήματα), αυξήσεις στους μισθούς μας για να αντιμετωπίσουμε το κύμα της ακρίβειας που μας κλέβει τουλάχιστον 2 μισθούς, να μπούνε επιτέλους όλοι οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ.

    Και την Πέμπτη 9 Ιούνη βγαίνουμε όλοι στην πύλη του νοσοκομείου μας για να οργανώσουμε την πάλη μας μαζί με όλους τους συναδέλφους αλλά και τους ασθενείς μας που είναι στο πλευρό μας.
    Ζητάμε από την ΠΟΕΔΗΝ άμεσα να καλύψει την κινητοποίηση στις 9 Ιούνη και να προχωρήσει σε νέα πανελλαδική απεργία μέχρι τις 22 Ιούνη.

    ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Είναι η διαρροή ονόματος αιτία «καψίματος»;
    Αυτά ακούνονται καθημερινά σε ότι αφορα την αδυναμία τοποθέτησης νέου διοικητή στο Νοσοκ Ρόδου.
    Μπορεί να μην υπάρξει διαρροή όταν η συζητηση γίνετσι με πάνω από εναν;;αναρωτιέμαι .
    Εαν δεν υπάρξει διαρροή,δηλ υπαρχουν πάνω από ένας στα κριτήρια επιλογής τότε σημαινει ότι αποφασίζει κ διατάζει ένας (αδύνατον)
    Εαν πάλι υπάρξει ,δίνει την δυνατότητα σφυγμομέτρησης.τί πιό χρήσιμο να αφουγκραστείς την γνωμη ειδικών κ του κόσμου;; άρα η διαρροή είναι ένα χρήσιμο εργαλείο .
    Αρα αυτα τα περί διαρροής προσωπικα δεν με πείθουν.
    Κάτι άλλο πιο πιατευτό θα ήταν προτιμότερο.
    Μέχρι τότε…..στον αυτόματο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Υπουργείο Υγείας: Οι 5 αλλαγές που έρχονται για τους νέους γιατρούς
    επόμενο άρθροnext-article
    EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣEUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
    Πέντε βασικές αλλαγές ετοιμάζει για τους νέους γιατρούς το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο που προωθείται άμεσα στη Βουλή.


    Ειδικότερα οι αλλαγές όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr θα αφορούν καταρχάς στις ειδικότητες των νέων γιατρών.

    🔗 Ασφάλεια αυτοκινήτου με εγγύηση χαμηλότερης τιμής! - Εως και 40% φθηνότερα!

    Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εδώ και καιρό καταγράφει και αξιολογεί τις ειδικότητες που σήμερα δίνονται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

    Πρόκειται ουσιαστικά για μία καταγραφή που εντόπισε τα λάθη στην εκπαίδευση των νέων γιατρών, τον αριθμό των ειδικευομένων που βγαίνουν κάθε χρόνο από το σύστημα, ενώ επισημάνθηκαν και τα κενά που υπάρχουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

    Οι 5 αλλαγές

    Το ethnos.gr είχε καταγράψει όλο το νέο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας που στόχο έχει να βγαίνουν κάθε χρόνο γιατροί που όμως να έχουν ειδικότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας.

    Γι αυτό και τα πλάνα του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνουν την απόλυτη αναμόρφωση του συστήματος εκπαίδευσης των νέων γιατρών.

    Ειδικότερα
    Ο νέος σχεδιασμός θα αλλάζει πλήρως τον αριθμό των θέσεων που θα δίνονται για ειδικότητα. Συγκεκριμένα θα δίνεται η δυνατότητα σε περιορισμένο αριθμό νέων γιατρών να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη ειδικότητα
    Θα περιορισθούν οι κορεσμένες ειδικότητες
    Θα ανοίξουν θέσεις ειδικότητας όπου σήμερα υπάρχουν κενά, ενώ αναμένεται να δοθούν και κίνητρα στους νέους επιστήμονες για να τις ακολουθήσουν.
    Θα ξεκινήσει αξιολόγηση της εκπαίδευσης που γίνεται σήμερα στους νέους γιατρούς από τους καθηγητές ενώ θα τροποποιηθεί ο τρόπος που θα διδάσκονται οι γιατροί
    Θα αλλάξει και ο τρόπος των εξετάσεων
    Να σημειωθεί ότι σήμερα οι εξεταστικές περίοδοι ορίζονται σε τέσσερις (4) τον χρόνο, τους μήνες Φεβρουάριο, Μάιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο. Οι εξετάσεις διενεργούνται μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο κάθε εξεταστικής περιόδου, από τριμελείς εξεταστικές επιτροπές για κάθε ειδικότητα.



    Οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε γραπτή και προφορική δοκιμασία. Στην προφορική δοκιμασία υποβάλλονται, μόνο εάν έχουν επιτύχει στη γραπτή δοκιμασία, τουλάχιστον με βαθμό που αντιστοιχεί στον βαθμό (5), ο οποίος αποτελεί τη βάση της βαθμολογικής κλίμακας, μηδέν έως δέκα (0-10). Ο ιατρός που αποτυγχάνει στην προφορική εξέταση, σε επόμενη εξεταστική περίοδο συμμετέχει μόνο στην προφορική δοκιμασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. ΑΠ.32.2022 14/06/2022

    Ανακοίνωση για την επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπ.Υγείας στην περιοχή μας

    Η πρόσφατη επίσκεψη του κου Πλεύρη και της κας Γκάγκα στα νοσοκομεία της περιοχής μας είχε καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα. Οι «συσκέψεις» που πραγματοποιήθηκαν είχαν για άλλη μια φορά στόχο τον εξωραϊσμό μιας διαλυτικής για το ΕΣΥ κατάστασης, με υπεύθυνους τόσο την πολιτική ηγεσία του Υπ.Υγείας και την κυβέρνηση όσο και την ηγεσία της 6ης ΥΠΕ.

    Με αφορμή την επίσκεψη, υπενθυμίζουμε ποια είναι η πραγματική και όχι η εικονική πραγματικότητα του ΕΣΥ στην Αχαΐα που βιώνουν υγειονομικοί και πολίτες, όπως την καταγράψαμε στο πρόσφατο υπόμνημά μας προς το κο Πλεύρη χωρίς προφανώς να λάβουμε καμία απάντηση. Αναφέραμε σε αυτό τα οξυμένα προβλήματα στα Νοσοκομεία Πύργου, Αιγίου, Καραμανδάνειο, Άγιο Ανδρέα και Ρίο, καθώς και τα πιο ειδικά που αφορούν στην Πρωτοβάθμια και τους ειδικευόμενους γιατρούς.

    Από τα παραπάνω φλέγοντα ζητήματα, με το μόνο που αναγκάστηκε να ασχοληθεί το Υπουργείο Υγείας είναι αυτό του Καραμανδανείου, όπου μετά από μεγάλη πίεση και εγκληματική καθυστέρηση, αναγκάστηκε να προκηρύξει δύο μόνιμες θέσεις αναισθησιολόγων, όταν ο κόμπος είχε φτάσει ήδη στο χτένι. Κι αυτό μετά από την μεγάλη κινητοποίηση και διαμαρτυρία όλων σχεδόν των φορέων της πόλης, με πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής και με τη σημαντική συμβολή της Ε.Ι.Ν.Α και της Επιτροπής Αγώνα Καραμανδανείου.

    Η επικοινωνιακή αντεπίθεση που επιχείρησε το υπουργείο και οι τοπικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες με αφορμή το συνέδριο περιφερειακής ανάπτυξης έπεσε στο κενό. Όσες φορές και σε όσες κλίσεις αν κλίσουν την «ανάπτυξη», δεν μπορούν να αποσείσουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για την υποβάθμιση και απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων. Δεν μπορούν να κρύψουν το «όραμα για το νέο ΕΣΥ» που σημαίνει ανάπτυξη και κέρδη για το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο της υγείας εις βάρος του ΕΣΥ και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

    Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία του Παιδο-Αναισθησιολογικού. Θα επαγρυπνούμε για την υλοποίηση της υπουργικής δέσμευσης για προκήρυξη και των άλλων δύο θέσεων αναισθησιολόγων.

    Η ίδια η ζωή δείχνει ότι μόνο ο συλλογικός μας αγώνας και η διεκδίκηση μπορούν να έχουν αποτελέσματα. Ούτε η παθητική αναμονή ούτε η διαπραγμάτευση σε κλειστά γραφεία για το λιγότερο κακό. Όταν η Δημόσια Δωρεάν Περίθαλψη γίνεται κοινωνική απαίτηση, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» της συρρίκνωσης και της ιδιωτικοποίησης μπορούν να ανατραπούν.



    Για το Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α

    ο πρόεδρος, Δημήτρης Ζιαζιάς

    ο γραμματέας, Στέλιος Τσόχατζης





    ΑπάντησηΔιαγραφή

  61. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΔΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

    Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας καταγγέλλει τη συμπεριφορά της διοικήτριας του Νοσοκομείου των Γρεβενών κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των υγειονομικών την Παρασκευή 10/6 ενάντια στην τραγική υποστελέχωση του Νοσοκομείου που είχε αποφασίσει η γενική συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου.
    Συγκεκριμένα η διοικήτρια έδωσε εντολή στους υπαλλήλους της ασφάλειας του Νοσοκομείου να μην επιτρέψουν στο προεδρείο της ΕΙΝΔΥΜ να εισέλθει στο χώρο του Νοσοκομείου! Όταν κατάλαβαν ότι αυτό δεν είναι εφικτό, έγινε νέα προσπάθεια από τη διοικήτρια να απαγορεύσει την είσοδο του Προέδρου της Ένωσης μέσα στο κτήριο του Νοσοκομείου. Ευτυχώς υπήρξε κατανόηση από τους συναδέλφους που δουλεύουν στην ασφάλεια του Νοσοκομείου αλλά και από το Διοικητή της Τροχαίας Γρεβενών που εντωμεταξύ είχε φτάσει στο χώρο και η συγκέντρωση έλαβε χώρα κανονικά.
    Η πράξη αυτή θυμίζει άλλες εποχές και δε συνάδει με τη δίκαιη συγκέντρωση των γιατρών που εξέφραζαν την αγωνία τους για την τύχη της υγείας των κατοίκων στην πόλη των Γρεβενών. Ένα Νοσοκομείο που αυτό το μήνα δε θα έχει για 10 μέρες Αναισθησιολόγο να εφημερεύει! Σύντομα δε θα έχει ούτε Μικροβιολόγο ενώ πρόσφατα το Νοσοκομείο δεν καλύφθηκε για μέρες ούτε από Ακτινολόγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 15, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.012 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

    Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.539. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.496.807 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 568 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 141.273(3.9% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

    Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 109 (61.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 92.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 52 (47.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 57 (52.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

    Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.699 ασθενείς. Οι εισαγωγές 2 νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 97 (ημερήσια μεταβολή +12.79%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 91 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. ΑποφασίζουμεΑ. Τον ορισμό του ύψους του ποσοστού των πρόσθετων εφημεριών της παρ. 6 του άρθρου 34 του ν. 4351/04.12.2015 (Α ́164) από 9% σε 15% από 01.01.2022για χρονικό διάστημα τριών(3) μηνών (έως 31.03.2022), προς το σκοπό της κάλυψης των εκτάκτων αναγκών προστασίας υγείας από την μετάδοση του κορωνοϊού Covid-19. Από 01.04.2022το ύψος του ποσοστού των πρόσθετων εφημεριών της παρ. 6 του άρθρου 34 του ν. 4351/04.12.2015 (ΦΕΚ 164Α), επανέρχεται στο ύψος του ποσοστού 9%. Β.Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣΗΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣΑΣΗΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑΚοινοποίηση:1.Εθνικό Τυπογραφείο (για δημοσίευση)2.Όλες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώραςμε την υποχρέωση να ενημερώσουν τους φορείς αρμοδιότητάς τους.3.Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.4.Ε.Κ.Α.Β.5.ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ6.ΑΙΓΗΝΙΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ7.Υπουργείο Οικονομικών (Δ/νση Εισοδηματικής Πολιτικής)Εσωτερική διανομή:1.Γραφείο Υπουργού2.Γραφείο ΑναπληρώτριαςΥπουργού3.Γραφείο Γενικού Γραμματέα ΥπηρεσιώνΥγείας4.Γραφείο Προϊστάμενης Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας5.Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού Ν.Π./Τμήμα Ιατρών Ε.Σ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. ΠΟΥ εξετάζει εάν η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, καθώς η ασθένεια εξαπλώνεται όλο και περισσότερο.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα την επιτροπή αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών για να εξετάσει εάν το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων συνιστά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, διεθνούς ενδιαφέροντος.


    Μόνο η πανδημία της Covid-19 και η πολιομυελίτιδα θεωρούνται σήμερα από τον ΠΟΥ «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» που εγείρουν διεθνή ανησυχία.

    Η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, 23 Ιουνίου.

    Στα 1.600 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως
    Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.500 «ύποπτα» καθώς και 72 θάνατοι, σε 39 χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται και χώρες στις οποίες είναι ενδημικός ο ιός.

    Η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, όμως έχουν καταγραφεί περισσότερα κρούσματα τόσο σε αυτές τις περιοχές όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο ιός προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής.

    Ασυνήθιστη η συμπεριφορά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, λέει ο επικεφαλής του ΠΟΥ
    Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο ιός συμπεριφέρεται «ασυνήθιστα», επηρεάζονται περισσότερες χώρες και είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία ώστε να δοθεί μια συντονισμένη απάντηση. «Δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου», σχολίασε η Ιμπραχίμα Σοσέ Φαλ, η διευθύντρια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων για τις χώρες της Αφρικής.


    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν απαιτείται ούτε συστήνεται σε αυτήν την περίοδο ο μαζικός εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων. Οι προμήθειες εμβολίων είναι περιορισμένες και είναι υπό συζήτηση οι στρατηγικές πρόσβασης στα εμβόλια, εξήγησε.

    Η απόφαση για το αν θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια της ευλογιάς ή της ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να βασίζεται στην πλήρη εκτίμηση των κινδύνων και των ωφελειών και να λαμβάνεται κατά περίπτωση, πρόσθεσε ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ 2ου ΤΡΙΜΗΝΟΥ: Εξωφρενικές δικαιολογίες Πλεύρη στη Βουλή

    Φαίνεται πως ο κ. Πλεύρης θεωρεί πως οι γιατροί ΕΣΥ είναι μειωμένης ευφυίας και μπορεί να εκστομίζει στη Βουλή προκλητικές δικαιολογίες για το λόγο που έμεναν ως τώρα απλήρωτες οι εφημερίες του 2ου τριμήνου, ενώ έχουμε ήδη εισέλθει στο 3ο τρίμηνο.

    Δείτε τι επικαλέστηκε χτες στη Βουλή:

    «Η παράταση της προθεσμίας είναι αναγκαία για να πληρωθούν άμεσα και οι εφημερίες του υγειονομικού προσωπικού και των εμβολιαστικών κέντρων του δεύτερου τριμήνου».

    Βέβαια τα Εμβολιαστικά Κέντρα λειτουργούν εδώ και ενάμισι χρόνο, όμως τώρα θυμήθηκε ο ευφυής υπουργός την διενέργεια εφημεριών σ’ αυτά, ενώ στη διάρκεια συνάντησης με την ΟΕΝΓΕ είχε δηλώσει πως αγνοεί το λόγο που οι εφημερίες μένουν απλήρωτες (ούτε και τον ένοιαζε, άλλωστε).

    Να δούμε τι θα επικαλεστεί για τις εφημερίες 3ου τριμήνου, οι οποίες πρέπει να εκταμιευτούν εντός του μήνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Προδικαστική απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κατά του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου

    Από: Δαμιανός Αθανασίου
    15 Ιουνίου 2022 08:25
    Με την υπ’ αριθμ. 608/2022 προδικαστική απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας δόθηκε παράταση στην κρίση του Ανωτάτου Ακυρωτικού επί της προσφυγής που άσκησε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου του έτους 2019 κατά του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.
    Με την αίτηση το νοσοκομείο επιδιώκει να ακυρωθεί η παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου να ορίσει τρεις δικηγόρους- μέλη του, ως μέλη της επιτροπής επιλογής, κατ’ άρθρο 43 παρ. 2 περ. β΄ του Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013, Α΄ 208) στο πλαίσιο της 5286/5.3.2019 προκήρυξής του για την πλήρωση μιας θέσης δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω ή Παρ’ Εφέταις με σχέση έμμισθης εντολής και πάγια αντιμισθία.
    Με την απόφαση είχε οριστεί νέα δικάσιμος την 9η Ιουνίου 2022 ενώ είχε υποχρεωθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου να αποστείλει τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης και τις απόψεις του επί του λόγου ακύρωσης τον Μάρτιο του 2022.
    Θυμίζουμε ότι η πρώην διοικήτρια κ. Αικατερίνη Χατζηστρατή, είχε θέσει υπόψη των μελών του Δ.Σ. την αριθμ.πρωτ. 24075/11.11.2019 εισήγησή της με την οποία εζητείτο η παροχή ειδικής πληρεξουσιότητας στη Δικηγόρο Αθηνών κ. Κωνσταντίνα Φιλοπούλου, όπως ασκήσει για λογαριασμό του Νοσοκομείου την ανωτέρω αίτηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
    Επεσήμανε ότι από την 31.12.2016 έληξε η πάγια αντιμισθία του Νοσοκομείου με τον δικηγόρο κ. Ευθύμιο Μπόνη και το Νοσοκομείο δεν διαθέτει πλέον νομικό σύμβουλο.
    Οτι ακολούθησε η αριθμ. 5286/5-3-2019 (ΑΔΑ: ΩΣΒΡ46907Κ-4ΗΜ) Προκήρυξη – Πρόσκληση για την πλήρωση μιας (1) κενής οργανικής θέσης δικηγόρου με έμμισθη εντολή, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων την 8.4.19, η οποία δεν προσεβλήθη ως προς τις διατάξεις της και φέρει το τεκμήριο της νομιμότητας.

    Τονίζεται ακόμη ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, μέχρι σήμερα, δεν έχει ανταποκριθεί ως προς τον ορισμό των μελών της επιτροπής προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης, ενώ έχουν κατατεθεί αιτήσεις υποψηφίων.
    Επιπλέον γινόταν μνεία και στο αριθμ. πρωτ. 23119/31-10-2019 έγγραφο στην Εισαγγελία Πρωτοδικείου Ρόδου και στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου σχετικά με την παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου να ορίσει μέλη της Επιτροπής Επιλογής, σύμφωνα με το άρθρο 43 παρ. 2 περ. β του ν. 4194/2013, στο πλαίσιο της υπ’ αρ. πρωτ. 5286/5.3.2019 προκήρυξης- πρόσκλησης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
    Οπως έγραψε η «δημοκρατική», για το θέμα είχε προκληθεί θόρυβος στις τάξεις των δικηγόρων της Ρόδου από την διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου τον Απρίλιο του 2019 για τους χειρισμούς του στο θέμα της προκήρυξης για την πλήρωση κενής θέσεως δικηγόρου με πάγια αντιμισθία στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου.
    Σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δ.Σ.Ρ. δεν υπήρξε ενιαία στάση στο ζήτημα και εκφράστηκαν διάφορες απόψεις και τάσεις ως προς τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν μετά την απάντηση της διοίκησης του Νοσοκομείου, ότι δεν προτίθεται να τροποποιήσει τους όρους της προκηρύξεως.
    Η θέση του νομικού συμβούλου του νοσοκομείου παρέμεινε κενή για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την συνταξιοδότηση του δικηγόρου κ. Ευθυμίου Μπόνη και για την διεκπεραίωση των υποθέσεων του νοσηλευτικού ιδρύματος γίνονται απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένους δικηγόρους.
    Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου με έγγραφό του προς την διοίκηση του νοσοκομείου Ρόδου ζήτησε την τροποποίηση της προκήρυξης καθώς εκτιμήθηκε ότι περιλαμβάνει προβλέψεις που παραβιάζουν την αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των ενδιαφερόμενων.

    Πιο συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι αντιτίθεται στους συντελεστές βαρύτητας των κριτηρίων των υποψηφίων και κυρίως με το 30% που προβλέπεται για τον χειρισμό υποθέσεων νοσοκομείων καθώς θεωρείται «φωτογραφικό» για ορισμένους δικηγόρους, που απέκτησαν το προσόν με απευθείας αναθέσεις που τους έγιναν σχεδόν αποκλειστικά στο προηγούμενο διάστημα μετά την κένωση της θέσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Επιστολή του Ε.Κ.Ρ. προς τον Πρωθυπουργό, για την άμεση στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

    Από: news room
    16 Ιουνίου 2022 12:02
    Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη απέστειλε το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, με θέμα την : «Δωρεάν δημόσια υγεία-Άμεση στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου».

    Αναλυτικά η επιστολή:

    Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, πήραμε την πρωτοβουλία ως Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου να συγκαλέσουμε σύσκεψη σχετικά με τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

    Στη σύσκεψη αυτή, έδωσαν το παρόν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, οι διασώστες του Ε.Κ.Α.Β όλα τα σωματεία της δύναμης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης Ά και ΄Β βαθμού, εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων και φυσικά οι βουλευτές του Νομού μας.

    Στη σύσκεψη αυτή, αναδείχθηκε για πολλοστή φορά πόσο ευάλωτοι και καταδικασμένοι είναι οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών και ειδικά της περιοχής μας. Και είμαστε καταδικασμένοι, κ. Πρωθυπουργέ, γιατί εμείς δυστυχώς δεν έχουμε την επιλογή και τη δυνατότητα να επιλέξουμε το νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο θα μεταβούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα υγείας που έχουμε. Εμείς, κ. Πρωθυπουργέ, έχουμε μία και μόνο επιλογή. Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου! Ένα νοσοκομείο που πέραν από τους ντόπιους κατοίκους, τους κατοίκους όλων των

    γύρω νησιών καλείται να ανταποκριθεί και στα εκατομμύρια των επισκεπτών που τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζουν τα νησιά μας.

    Κατανοούμε τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε όλοι, όμως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως είναι δυνατόν να δαπανώνται χιλιάδες ευρώ για τις αεροδιακομιδές και δεν μπορούν να δαπανηθούν χρήματα για τη στελέχωση του Νοσοκομείου μας.

    Από το Νοσοκομείο λείπει σχεδόν το μισό ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Με βάση τον οργανικό κανονισμό του 2012 ο οποίος είναι πιο περιορισμένος και από αυτόν του 1987, λείπουν 60 ειδικευμένοι γιατροί, 160 νοσηλευτές, 65 τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, 10 χειριστές ιατρικών μηχανημάτων και βοηθοί εργαστηρίων και 12 τεχνολόγοι-ακτινολόγοι και χειριστές-εμφανιστές – ενώ και οι διοικητικοί, τεχνικοί, καθαριστές, φύλακες, μάγειρες, λαντζέρησσες και τραπεζοκόμες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου.

    Αρκετές κλινικές και τμήματα δεν υφίστανται και δεν λειτουργούν για αρκετό καιρό και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το τμήμα επειγόντων περιστατικών λειτουργεί με μη ειδικευμένους νέους γιατρούς με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για την ασφάλεια όσο των ασθενών όσο και των γιατρών. Στο αναισθησιολογικό τμήμα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική αφού από τους εννέα (9) υπηρετούντες κάποτε γιατρούς, έχει μείνει …. Ένας …. Στην καλύτερη των περιπτώσεων …. δύο.

    Στο υπόμνημα που ακολουθεί της επιστολής μας καταγράφονται λεπτομερώς από τους ίδιους τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, οι τραγικές ελλείψεις και η απαράδεκτη κατάσταση που έχει περιέλθει το Νοσοκομείο μας.

    Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Στην πρόσφατη επίσκεψή σας στο νησί μας αλλά και όλες τις προηγούμενες φορές δηλώσατε πως είστε ευγνώμων για όλους εμάς που ζούμε στα νησιά αυτά και «φυλάμε Θερμοπύλες».

    Σε μία εποχή που οι καταστάσεις είναι τεταμένες και καθημερινά δεχόμαστε πυρά αμφισβήτησης από τους Γείτονες, σας ζητάμε να μας κάνετε να νιώσουμε ασφαλείς και δικαιωμένοι που επιλέξαμε να ζήσουμε στα νησιά μας και να μεγαλώσουμε τις οικογένειες μας εδώ, δίνοντας άμεσα λύση στο δίκαιο αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας της Ρόδου αλλά και των νησιών της Δωδεκανήσου εξοπλίζοντας και επανδρώνοντας το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

    Θα διαπιστώσετε από τη λίστα που υπογράφουν την παρούσα επιστολή, ότι είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι και αποφασισμένοι πλέον να διεκδικήσουμε και να αποτρέψουμε την περαιτέρω απαξίωση και υποστελέχωση του Νοσοκομείου μας.

    Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με σθένος το δικαίωμά μας στη Δημόσια Υγεία!!









    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Εμπρός για επισχέσεις εργασίας σε όλη την χώρα
    Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 16/6/22
    Η κυβέρνηση με γελοία διαδικαστικά και νομοτεχνικά προσχήματα που η ίδια δημιούργησε εκ του μη όντος δεν έχει ακόμα απελευθερώσει την πίστωση του κονδυλίου των τακτικών εφημεριών δεύτερου τριμήνου 2022 με αποτέλεσμα οι δεδουλευμένες τακτικές εφημερίες Απριλίου όλων των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας πιθανότατα να μην αποζημιωθούν εντός Ιουνίου.
    Επιπλέον, η κυβέρνηση χωρίς καμία αιδώ παραβιάζει δική της νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Νοεμβρίου που είχε φροντίσει τότε να την διαφημίσει επικοινωνιακά (shorturl.at/dekzS ) σύμφωνα με την οποία οι ειδικότητες «πρώτης γραμμής» σχετικά με την πανδημία (Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι , Αναισθησιολόγοι κλπ) προβλεπόταν πως θα λάμβαναν ένα έξτρα ποσό για κάθε εφημερία. Μάλιστα σε ορισμένα νοσοκομεία (π.χ. Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων) δεν παίρνουν όχι μόνο το έξτρα ποσό αλλά καθόλου τακτικές εφημερίες. Με παρόμοιο τρόπο η κυβέρνηση παραβιάζει ταυτόχρονη δική της ρύθμιση που προβλέπει έξτρα ποσά εφημεριών για τους μετακινηθέντες σε άλλα νοσοκομεία γιατρούς (π.χ. στην περίπτωση Αχαΐας και Ηλείας).
    Σαν να μην έφταναν όλα αυτά επιχειρείται νέα λαθροχειρία με καθυστερήσεις και περικοπές στην πληρωμή των δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών. Το πλαφόν επανήλθε στο 9% (από 15%) με αναδρομική ισχύ από 1/4/22. Από την άλλη, οι αρμόδιοι των ΥΠΕ λένε πως δεν μπορούν να αποζημιώσουν τις δεδουλευμένες πρόσθετες σε κανένα νοσοκομείο αν πρώτα δεν στείλουν καταστάσεις όλα τα νοσοκομεία, δηλαδή επί της ουσίας λένε στους γιατρούς πως δεν πληρώνεστε επειδή πολλά νοσοκομεία έχουν ανίκανους διοικητές.
    Τέλος η πολιτεία με δυο συνεχόμενες διαφορετικές κυβερνήσεις τελείως αδικαιολόγητα αρνείται να εφαρμόσει τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ από 26/2/2018 που ορίζει πως οι μισθοί μας έπρεπε να έχουν επανέλθει στα επίπεδα Ιανουαρίου 2012 ενώ από την άλλη συνεχίζεται η φορολογική ληστεία κυρίως για τους παλιότερους αφού προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα ποσά εφημεριών που έχουν ήδη φορολογηθεί τσουχτερά «στην πηγή» με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η κλίμακα στην εκκαθάριση.
    Η κυβέρνηση κυριολεκτικά μέσα στα μούτρα μας λέει πως «δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα» για τις οφειλόμενες στους νοσοκομειακούς γιατρούς αποδοχές (στους «ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες» που έλεγε πρόπερσι ο πρωθυπουργός τότε που η σύζυγός του μας χειροκροτούσε από τα μπαλκόνια) όμως ταυτόχρονα ποτίζει τα κλεφτόδενδρα δημοσίου χρήματος για τραπεζίτες, κρατικοδίαιτους ταχαεπιχειρηματίες, γκόλντεν μπόϊς, «ημέτερους» εργολάβους και προμηθευτές δημοσίου καθώς και για ορδές κομματοδιορισμένων κηφήνων που έχει βολέψει σε διάφορες θεσούλες του κράτους.
    ΑΡΚΕΤΑ. ΩΣ ΕΔΩ.
    Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή προτείνει στους νοσοκομειακούς γιατρούς όλης της χώρας την άμεση έναρξη μαζικών και δυναμικών επισχέσεων εργασίας με αίτημα την καταβολή των οφειλομένων.
    Επίσης προτείνουμε στην ΟΕΝΓΕ και στις Ενώσεις πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 22 Ιουνίου (έχει πάρει ήδη σχετική απόφαση η ΠΟΕΔΗΝ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Παρατείνονται οι συμβάσεις έργου όσων προσλήφθηκαν για τον κορονοϊό
    Παράταση στις συμβάσεις έργου όσων προσλήφθηκαν για την covid – 19 στο σύστημα υγείας
    HR16 Ιουνίου 2022 06:01
    Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου παρατείνονται οι συμβάσεις έργου αλλά και παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων και διοικητικού προσωπικού, που έγιναν εκτάκτως για τον κορονοϊό.

    Με ειδική νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Υγείας δίνει ανάσα στους εργαζόμενους έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η παράταση μάλιστα θα ισχύσει και για εκείνους που οι συμβάσεις τους είχαν ήδη λήξει.


    copyright: pexels
    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 12 ειδικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί σε περίπου 2 εβδομάδες στη Βουλή:

    «Οι συμβάσεις έργου και παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων και διοικητικού προσωπικού, που έχουν συναφθεί κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου δεύτερου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι την 30ή.9.2022, ανεξαρτήτως του χρόνου λήξης τους. Η παρούσα καταλαμβάνει και συμβάσεις που έληξαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, εφόσον συνέτρεξαν οι ανωτέρω συνθήκες και προϋποθέσεις».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στον ΠΟΥ – Εξετάζει εάν πρόκειται για «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη»
    Η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη 23 Ιουνίου.
    HR14 Ιουνίου 2022 18:10
    Η ευλογιά των πιθήκων έχει σημάνει συναγερμό στον ΠΟΥ, που θα συγκαλέσει επιτροπή για να αξιολογήσει εάν πρόκειται για «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη»

    Συγκεκριμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα την επιτροπή αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών για να εξετάσει η ευλογιά των πιθήκων συνιστά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, διεθνούς ενδιαφέροντος.

    Μόνο ο κορονοϊός και η πολιομυελίτιδα έχουν χαρακτηριστεί έτσι

    Μόνο η πανδημία της Covid-19 και η πολιομυελίτιδα θεωρούνται σήμερα από τον ΠΟΥ «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» που εγείρουν διεθνή ανησυχία.

    Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.500 «ύποπτα» καθώς και 72 θάνατοι, σε 39 χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται και χώρες στις οποίες είναι ενδημικός ο ιός.

    Η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, όμως έχουν καταγραφεί περισσότερα κρούσματα τόσο σε αυτές τις περιοχές όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο ιός προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής.

    Ευλογιά των πιθήκων: Ο ιός συμπεριφέρεται ασυνήθιστα


    Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι ο ιός συμπεριφέρεται «ασυνήθιστα», επηρεάζονται περισσότερες χώρες και είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία ώστε να δοθεί μια συντονισμένη απάντηση.

    «Δεν θέλουμε να περιμένουμε μέχρι να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου», σχολίασε η Ιμπραχίμα Σοσέ Φαλ, η διευθύντρια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων για τις χώρες της Αφρικής.

    Ευλογιά των πιθήκων: Τι θα ισχύσει με τα εμβόλια
    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν απαιτείται ούτε συστήνεται σε αυτήν την περίοδο ο μαζικός εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων. Οι προμήθειες εμβολίων είναι περιορισμένες και είναι υπό συζήτηση οι στρατηγικές πρόσβασης στα εμβόλια, εξήγησε.

    Η απόφαση για το αν θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια της ευλογιάς ή της ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να βασίζεται στην πλήρη εκτίμηση των κινδύνων και των ωφελειών και να λαμβάνεται κατά περίπτωση, πρόσθεσε ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
    20 Ιουνίου 2022

    Υπουργείο Υγείας: Εκτελούνται μεταφορές (δωρεάν ή επί πιστώσει)

    Μέσα Ιουνίου και η Αν. Υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα ανακάλυψε αίφνης ότι υπάρχουν ιατρικά (και νοσηλευτικά, παραϊατρικά, κοκ) κενά στα νοσοκομεία των νησιών και των τουριστικών περιοχών.
    Και τι έκανε;
    Αντί να προκηρύξει θέσεις γιατρών, συνέχισε την συνήθη πρακτική του Υπουργείου, να μετακινεί δηλαδή γιατρούς από τα κεντρικά νοσοκομεία στα νησιά. Μόνο που, σε αντίθεση με τον συνάδελφο της Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, που μέχρι τώρα πραγματοποιεί τζάμπα τις μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα, αυτή υποσχέθηκε κι ένα πενηντάρικο την ημέρα –να έχουμε να παίρνουμε!- για το επόμενο δίμηνο μόνον. Μετά δεν θα υπάρχουν κενά!
    Έτσι το Υπουργείο Υγείας (και Μεταφορών) θα πραγματοποιεί μετακινήσεις γιατρών εκτός από τζάμπα σε όλη τη χώρα και με χαρτζιλίκι σε επιλεγμένους προορισμούς για περιορισμένο χρονικό διάστημα (τρέξτε να προλάβετε, γιατί μόνο κριτήριο επιλογής είναι ποιος θα κάνει πρώτος αίτηση!).
    Πώς θα καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία από τα οποία θα φύγει προσωπικό, η κυρία Υπουργός δεν απαντά. Πού θα βρουν τα νοσοκομεία των νησιών τα λεφτά για να δίνουν χαρτζιλίκια, επίσης δεν το λέει. Πού θα βρεθούν γιατροί με τις ελλείψεις που υπάρχουν δεν το ξέρει.
    Το μόνο που γνωρίζει είναι να μετακινεί γιατρούς του ΕΣΥ σαν περιπλανώμενο θίασο. Πότε στην ξηρά, πότε στα νησιά, σύντομα και στη θάλασσα (ευτυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα για το διάστημα). Πότε με εντέλλεσθε, πότε με καλοπιάσματα, πότε με χαρτζιλίκια, πότε με απειλές.
    Την πιθανότητα να ενισχύσει τα νησιά με μόνιμους γιατρούς μέσω προσλήψεων μάλλον δεν το σκέφτηκε, επειδή δεν ανήκει στην πολιτική φιλοσοφία της. Το ότι υπάρχουν νοσοκομεία στα νησιά που έχουν να πληρωθούν πρόσθετες εφημερίες εδώ και ένα χρόνο, μάλλον δεν το γνωρίζει. Το ενδεχόμενο με λογικό επιμίσθιο στις πρόσθετες εφημερίες να δεχτούν –έστω και εκτάκτως, για ένα δίμηνο- να καλύψουν με παραπάνω εφημερίες οι γιατροί των νησιών, δεν πέρασε από το μυαλό της. Το ότι τα νησιά δεν είναι θερινό ντεκόρ, και έχουν ζωή και κατοίκους, άρα και ανάγκες, για τους υπόλοιπους δέκα μήνες του έτους, δεν το φαντάστηκε. Άξιος λοιπόν ο τίτλος της Υπουργού Υγειονομικών Μεταφορών (δυστυχώς όμως μόνον Αναπληρώτριας, ο Υπουργός εκτελεί μεταφορές σε όλη την επικράτεια)
    Πάντως τώρα που ο «αξιόπιστος εργοδότης» μας, οι αξιότιμοι κκ. Υπουργοί Υγείας, ανακάλυψαν τις ελλείψεις στα νησιά και νομοθετούν άρον άρον, να τους πληροφορήσουμε και για κάποιες άλλες λεπτομέρειες:
    • Τα κενά γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι πάνω από 6500.
    • Υπάρχουν πολλά νοσοκομεία στα νησιά (και όχι μόνο) που λειτουργούν όλο το χρόνο με ένα ή κανένα γιατρό σε πολλές κρίσιμες ειδικότητες.
    • Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου εδώ και τεσερσήμισι χρόνια. Οι περικοπές του 2012 κρίθηκαν δικαστικά αμετάκλητα παράνομες και υποχρεούται να τις καταργήσει.
    • Οι εφημερίες δευτέρου τριμήνου δεν έχουν πληρωθεί στους γιατρούς του ΕΣΥ, παρόλο που βαδίζουμε στο τρίτο τρίμηνο.
    • Σε πολλά νοσοκομεία δεν έχουν πληρωθεί πρόσθετες εφημερίες για περισσότερο από ένα χρόνο.
    • Οι ιδιώτες γιατροί δεν πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης, ενώ οι γιατροί του ΕΣΥ συνεχίζουν να την πληρώνουν κανονικά.

    Κατανοώντας ότι πέφτουν από τα σύννεφα με αυτές τις συνταρακτικές αποκαλύψεις, δεν θα προχωρήσουμε σε άλλες (για την αναμονή στα νοσοκομεία, το ιατρικό brain drain, το ύψος των μισθών των γιατρών, κοκ), διότι δεν θέλουμε να χαλάσουμε τη θερινή ραστώνη και την προεκλογική προετοιμασία τους (ή και προσωπική αγωνία τους).
    Καλό θα ήταν όμως να μην αντιμετωπίζουν γιατρούς, ασθενείς και κατοίκους των νησιών σαν ιθαγενείς στους οποίους μοιράζουν καθρεφτάκια.
    Καλό Καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 9πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ

    ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
    Κύριε Μητσοτάκη, κύριε Πλεύρη, κυρία Γκάγκα το φιλότιμο, η υπομονή και η αντοχή έχει και τα όρια της.
    Παρά τη δέσμευση του υπουργού υγείας στη συνάντηση με την Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ εδώ και ένα μήνα, παρά τους κομπασμούς του στη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα κάνει το αυτονόητο και θα πληρώσει τις δεδουλευμένες εφημερίες, υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες που μας χρωστάει, παρά τις διαβεβαιώσεις στις επανειλημμένες τηλεφωνικές παρεμβάσεις μας, το κονδύλι του 2ου τριμήνου δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα, με κίνδυνο να μην πληρωθούμε τις τακτικές εφημερίες του Απριλίου ούτε τον Ιούνιο.
    Για να μην προσλάβετε γιατρούς και για να κατευνάσετε τις αντιδράσεις και την οργή των νοσοκομειακών γιατρών για την εξοντωτική υπερεφημέρευση, αυξήσατε την αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών στις ειδικότητες πρώτης γραμμής και σε όσους συναδέλφους μετακινούνται σε άλλα νοσοκομεία. Και όχι μόνο δεν έχει καταβληθεί σχεδόν σε κανένα νοσοκομείο μέχρι σήμερα, αλλά σε ορισμένα νοσοκομεία όπως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων πληρώσατε μόλις ένα μικρό μέρος του ποσού των τακτικών εφημεριών του Μαρτίου, δηλαδή έναντι. Είχατε μάλιστα το θράσος να απαντήσετε στους συναδέλφους που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους ότι θα τους πληρώσετε όποτε έχει χρήματα το νοσοκομείο.
    Όσο για τις πρόσθετες εφημερίες που μας εξαναγκάζετε να κάνουμε εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, όχι μόνο δεν τις έχουμε πληρωθεί εδώ και έξι μήνες, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αλλά έχετε το θράσος να ψηφίσετε την επαναφορά του πλαφόν από το 15% στο 9% που ίσχυε προ πανδημίας. Επιχειρείτε δηλαδή την οριζόντια περικοπή στην αποζημίωση των πρόσθετων δεδουλευμένων εφημεριών. Σε αρκετά μάλιστα νοσοκομεία κατά την προσφιλή τακτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, εκβιάζετε τους συναδέλφους να υπογράψουν ότι πραγματοποίησαν λιγότερες εφημερίες από όσες με εντέλλεσθε τους εξαναγκάζετε να κάνουν ώστε να μην υπερβαίνουν το προβλεπόμενο πλαφόν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δε θα τις πληρωθούν.
    Χρήματα για να πληρώσετε δεδουλευμένες εφημερίες, υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες στους κάποτε «ήρωες υγειονομικούς» που χειροκροτούσατε από τα μπαλκόνια δεν έχετε, έχετε όμως για να ικανοποιήσετε τις ορέξεις του ΣΕΒ για νέες προκλητικές μειώσεις στη φορολογία τους, για να σπρώξετε στους εφοπλιστές άλλα 670 εκατομμύρια, για να δίνετε δισεκατομμύρια για τη φονική μηχανή του ΝΑΤΟ.

    Ως εδώ με τον εμπαιγμό!
    Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ στη συνεδρίαση του στις 17/06 αποφάσισε:
     Πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 22 Ιουνίου 8 με 12πμ και συγκέντρωση στις 9:00 πμ. στην Αθήνα στην πλατεία Μαβίλη.
     Επίσχεση εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, αν έως το μεσημέρι της Δευτέρας 20/06 δεν εκταμιευτεί το κονδύλι των εφημεριών του 2ου τριμήνου, ώστε να πληρωθούν στις 27/06.
    Απαιτούμε:
     Την άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών, πρόσθετων και τακτικών, καθώς και την προβλεπόμενη πρόσθετη αποζημίωση για τις υπεράριθμες εφημερίες των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής αλλά και σε όσους έχουν μετακινηθεί.
     Νομοθετική ρύθμιση και επαναφορά του πλαφόν στο 15% για να μην γίνει καμία περικοπή στις δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου.
     Κατάργηση του διαχωρισμού πρόσθετων και τακτικών εφημεριών μέχρις ότου γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις ώστε ο κάθε γιατρός να πραγματοποιεί 1 ενεργή εφημερία την εβδομάδα.
     Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
     Αναπλήρωση των μισθολογικών μας απωλειών. Άμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
     Χορήγηση σε όλους τους συναδέλφους των αναδρομικών διαφορών ανεξάρτητα από το αν έχουν κινηθεί δικαστικά ή όχι. Είναι το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς μας την περίοδο της πανδημίας.
    Ας το χωνέψετε. Δεν πρόκειται να εφημερεύσουμε από εδώ και πέρα ούτε μία ώρα απλήρωτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Υπουργείο Υγείας: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση – Τι αλλάζει
    Τι αλλάζει το υπουργείο Υγείας στην εξωσωματική γονιμοποίηση με νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς διαβούλευση
    HR20 Ιουνίου 2022 23:15
    Κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας  για την εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και για την κρυοσυντήρηση ωαρίων.

    Με το σχέδιο νόμου που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr επιδιώκεται η αναμόρφωση του πλαισίου για την ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και η διαμόρφωση ενός δικαιικού πλαισίου ικανού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις για ιατρική υποβοήθηση στην τεκνοποιία.

    Παράλληλα θεσπίζεται ένα νομικό πλαίσιο ικανό να διασφαλίσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων και να εξασφαλίσει την ομαλή ανάπτυξη του φύλου τους και της προσωπικότητας τους.



     Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στην εξωσωματική γονιμοποίηση
     

    – εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφαλίζονται τα δικαιώματα της γυναίκας

    – αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 50ο έτος στο 54ο έτος της ηλικίας, με βάση τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

    – επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν

    – καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί

    – επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου.

    – δίνεται η δυνατότητα στα άτομα με HIV για υποβοηθούμενη αναπαραγωγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
    O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
    Αθήνα 29 Ιουνίου 2022
    Α.Π:12269
    ΠΡΟΣ:
     ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΠΛΕΥΡΗ ΘΑΝΟ
     ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΚΑΓΚΑ ΜΙΝΑ
     ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
     ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ
     ΦΟΡΕΙΣ
     ΜΜΕ

    Οι διατάξεις του Ν. 4093/2012 με τις οποίες είχαν μειωθεί δραστικά οι τακτικές αποδοχές των νοσοκομειακων γιατρών, έχουν κριθεί αντισυνταγματικές με απόφαση του ΣτΕ 26/2/2018 κατόπιν προσφυγής της ΟΕΝΓΕ.
    Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αρνούνται προκλητικά να εφαρμόσουν αυτή τη δικαστική απόφαση ως σήμερα.
    Ως ΟΕΝΓΕ είχαμε προσφύγει και στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ προκειμένου να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση. Η τότε πρόεδρος του ΣτΕ και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου είχε αποφανθεί ότι για να συμμορφωθεί η πολιτεία θα έπρεπε πρώτα να κριθούν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ και οι διατάξεις του Ν. 4472/2017 που καθορίζουν το ισχύον σημερινό μισθολόγιο των νοσοκομειακών γιατρών και οι οποίες φυσικά δεν είχαν «διορθώσει» τις περικοπές του 2012.
    Χθες, 28/6/22, η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές και αυτές τις διατάξεις του Ν. 4472/2017.
    Πλέον δεν υπάρχει καμία, έστω και προσχηματική, δικαιολογία για ένα κράτος το οποίο όποτε το συμφέρει κραδαίνει τη σημαία του «σεβασμού στις δικαστικές αποφάσεις» και όποτε το συμφέρει τις παραβιάζει το ίδιο προκλητικά.
    Οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών θα πρέπει να επανέλθουν άμεσα στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2012 πριν τις μνημονιακές περικοπές.
    Επίσης απαιτούμε και διεκδικούμε την:
     Επαναφορά των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές.
     Αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών χωρίς προσμέτρησή τους στο φορολογητέο εισόδημα. Αφορολόγητο για τις πρόσθετες («πέραν του πλαφόν») εφημερίες.
    Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για μισθολογική, επιστημονική και εργασιακή αξιοπρέπεια. Διεκδικούμε την υπογραφή νέας Κλαδικής Σύμβασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9C6%CE%9B465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-9%CE%97%CE%A1?inline=true

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Η διαχρονική ανεπάρκεια του μεταμοσχευτικού προγράμματος, με το να αδυνατεί να
    μεταμοσχεύσει το πολύτιμο μόσχευμα σε ηπατοπαθή ασθενή τελικού σταδίου, ακυρώνει
    ταυτόχρονα και τις πολύχρονες προσπάθειές μας για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ιδέα
    της Δωρεάς Οργάνων καταδικάζοντας τη μεταμοσχευτική διαδικασία της χώρα σε θάνατο.
    Χθες 30/6/2022, ενημερωθήκαμε ότι ηπατικό μόσχευμα 27χρονου δότη, προερχόμενο από την
    Κύπρο δε μεταμοσχεύθηκε λόγω αδυναμίας κάλυψης από αναισθησιολόγο στη Χειρουργική
    Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».
    Μάλιστα, αυτό το αποτρόπαιο γεγονός συμβαίνει μόνο λίγες μέρες μετά την ημερίδα που
    διοργανώθηκε από τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ για τα 40 χρόνια
    λειτουργίας και προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο.
    Το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡxω διαχρονικά έχει γνωστοποιήσει για τα
    σοβαρά προβλήματα του ηπατικού μεταμοσχευτικού προγράμματος της χώρας (ενηλίκωνανηλίκων) τόσο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και τον Εθνικό Οργανισμό
    Μεταμοσχεύσεων. Ωστόσο, τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά όπως είναι φανερό
    χειροτέρεψαν φτάνοντας στο σημείο να μη μπορούμε να μεταμοσχεύσουμε πολύτιμα
    μοσχεύματα χαρίζοντας ζωή.
    Με αφορμή αυτό το άκρως καταδικαστέο γεγονός ζητάμε άμεσα τόσο από την πολιτική ηγεσία
    του Υπουργείου Υγείας όσο και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων να
    μεριμνήσουν για :
    • την ενίσχυση των μεταμοσχευτικών μονάδων της χώρας ώστε να μπορούν να
    ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους
    • ο ασθενής που δεν κατάφερε να μεταμοσχευθεί λόγω ανεπάρκειας του μεταμοσχευτικού
    προγράμματος να τεθεί σε προτεραιότητα όσον αφορά την κατανομή των ηπατικών
    μοσχευμάτων ή να διακομιστεί σε κέντρο του εξωτερικού προς μεταμόσχευση
    • να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο σχέδιο για την ανάκαμψη των μεταμοσχεύσεων
    σταματώντας τη διαχρονική συνήθεια να κρύβουμε τα προβλήματα «κάτω από το χαλί»
    • να εγκαινιαστεί ένας νέος τρόπος συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ Υπουργείου
    2
    Υγείας, Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και συλλόγων ασθενών με στόχο, την
    βελτίωση, τον ορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του πλαισίου που αφορά
    τις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων.
    Το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡxω θα συνεχίσει τον αγώνα ώστε να
    εκλείψουν τέτοιου είδους απαράδεκτα γεγονότα. Δε γίνεται να συνεχιστεί το φαινόμενο,
    ασθενείς τόσο κοντά στο θάνατο να αντιμετωπίζονται από το σύστημα που υποτίθεται μεριμνά
    γι’ αυτούς με τόση σκληρότητα, αδιαφορία και απανθρωπιά. Τέτοιου είδους γεγονότα δεν
    αρμόζουν στη κοινωνία μας.
    Οφείλει λοιπόν το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων για άμεσες
    ενέργειες υιοθετώντας τις προαναφερόμενες προτάσεις μας ώστε να διορθωθούν όλα αυτά τα
    προβλήματα που θανατώνουν τη μεταμόσχευση με επακόλουθο, να κερδίσει η ίδια η ζωή.
    ΓΙΑΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. ΥΓΕΙΑ
    Τετάρτη 06/07/2022 - 19:45
    «ΦΡΑΚΑΡΕ» ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
    Ασθενείς με Covid παραμένουν στα Επείγοντα γιατί δεν υπάρχουν κλίνες!
    Facebook logo Twitter logo Print Mail logo Print HTML logo Print PDF logo

    Πηγή: Eurokinissi
    Πρόκληση αποτελούν οι κυβερνητικές κορόνες για έλεγχο του πανδημικού κύματος και οι ισχυρισμοί ότι «το σύστημα Υγείας δεν πιέζεται», τη στιγμή που στα δημόσια νοσοκομεία επικρατεί το αδιαχώρητο.

    Στην τελευταία εφημερία το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» κυριολεκτικά φράκαρε από τα περιστατικά Covid και non Covid.

    Ενδεικτικά είναι όσα καταγγέλλει η Γεωργία Φίλιππα, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, εργαζόμενη - επικουρική παθολόγος στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς»:

    «Σήμερα 6 Ιούλη την επόμενη μέρα της γενικής εφημερίας του "Γεννηματά" στις 6 το απόγευμα, υπάρχουν 7 ασθενείς που παραμένουν ακόμη στο ΤΕΠ Covid από χθες, γιατί δεν υπάρχει πουθενά κλίνη στο νοσοκομείο ή σε άλλο νοσοκομείο του Λεκανοπεδίου για να διακομιστούν.

    Τα non Covid περιστατικά έχουν κατακλύσει το νοσοκομείο. Τα ράντζα είναι δεκάδες. Οι non Covid ασθενείς διευθετήθηκαν μόλις χθες το μεσημέρι, μετά από 24 ώρες εφημερίας. Συνάδελφοι παραμένουν στο ΤΕΠ 10 ώρες μετά τη λήξη της βάρδιας τους, γιατί δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη τα περιστατικά.

    Τη στιγμή που συμβαίνει αυτή η κατάσταση εδώ και αρκετές εφημερίες, με αποκορύφωμα την τελευταία, είναι πρόκληση να βγαίνει με περιττό θράσος ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης και να λέει ότι το σύστημα Υγείας δεν πιέζεται.

    Είναι προκλητική η στάση της διοίκησης του νοσοκομείου που καλεί - πιέζει τους συναδέλφους να δίνουν πρόωρα εξιτήρια για να αδειάσουν κρεβάτια και να μπουν νέα περιστατικά, που καλεί πριν την έναρξη της εφημερίας τους γιατρούς των επειγόντων περιστατικών να κρατήσουν τα πιο ελαφριά περιστατικά στο χώρο των ΤΕΠ για 24 ώρες, δηλαδή οι γιατροί να κάνουν διαλογή για το ποιο περιστατικό θα νοσηλευτεί σε κρεβάτι.

    Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που οι γιατροί υπερβαίνουν κατά πολύ το πλαφόν των εφημεριών, έχουν πεθάνει από την κούραση. Το παραμύθι του "ενισχυμένου" δημόσιου συστήματος Υγείας καταρρέει και με την εγκύκλιο που στάλθηκε στα νοσοκομεία σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να λείπει πάνω από το 1/3 του προσωπικού σε άδεια (από 50%+1 που ίσχυε)».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΓΕΣΥΝΡ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Κ. ΠΛΕΥΡΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΓΝΡ 02.07.22

    Αιτήματα που τέθηκαν από το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΝΡ (Πρόεδρο κ. Εμ. Χριστοδουλάκη και γραμματέα κ Μ. Αντωνοπούλου):
    1. Μισθολογικό –άμεση αποκατάσταση των αποδοχών των ιατρών ΕΣΥ μετά και την νέα απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ν.4472/2017 όπου είχαν περικοπεί ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και η αποζημίωση των εφημεριών τους
    2. Νέο νοσοκομείο εκτός αστικού ιστού- καθολικό αίτημα της κοινωνίας του Ρεθύμνου καθώς το παλαιό νοσοκομείο έχει πλέον εξαντλήσει τις δυνατότητες του
    3. Δημιουργία κλινικών ανοσοκαταστολής και ένταξη τους στον οργανισμό των δημόσιων νοσοκομείων
    4. Ζητήθηκαν διευκρινήσεις περί του νέου υγειονομικού χάρτη και τον ρόλο των δημόσιων δομών υγείας, κυρίως του ΓΝΡ και του Κέντρου Υγείας της πόλης του Ρεθύμνου, σε αυτόν
    5. Άμεση στελέχωση με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό-κίνητρα προσέλκυσης ειδικευμένων ιατρών -μείωση γραφειοκρατικής διαδικασίας που αποτελεί τροχοπέδη στις νέες προκηρύξεις πρόσληψης υγειονομικών
    6. Άμεση προκήρυξη οργανικών θέσεων άγονων ειδικοτήτων. Άμεση επαναπροκήρυξη οργανικών θέσεων ιατρών αναισθησιολόγων για την αδιάλειπτη λειτουργία του χειρουργικού τομέα του ΓΝΡ
    7. Προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού-μονιμοποίησή όλων των συμβασιούχων
    8. Απεμπλοκή του νοσοκομείου από τους εμβολιασμούς και μεταφορά τους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
    9. Ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό-ενοποίηση των κατακερματισμένων δημόσιων δομών ΠΦΥ με βάση και το πρόσφατο νομοσχέδιο- αναβάθμιση και ενδυνάμωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ στην πόλη του Ρεθύμνου –μετεγκατάσταση του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου- εφαρμογή του θεσμού του gate-keeping (οικογενειακός ιατρός- έλεγχος παραπομπών)
    10. Στελέχωση του ΕΚΑΒ με πληρώματα και εξειδικευμένους ιατρούς, ώστε να αναλάβουν πλήρως τις διακομιδές προ και δια-νοσοκομειακά, ως οφείλουν
    11. Ειπώθηκε το πάγιο αίτημα της ένταξης των ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς και την επιστροφή στην εργασία των ανεμβολίαστων υγειονομικών
    Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης τοποθετήθηκε τονίζοντας τα εξής:
    -την προκήρυξη θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού που δρομολογήθηκε,
    - την ενεργειακή αναβάθμιση του ΓΝΡ που θα δημοπρατηθεί,
    -για την έλλειψη των αναισθησιολόγων τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα και θα προσπαθήσει να το επιλύσει όχι με προσωρινές λύσεις όπως των μετακινήσεων αλλά με μόνιμη προκήρυξη, ευελπιστώντας ότι θα καλυφθούν. Εξήγγειλε όμως ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο θα προχωρήσει σε μια μορφή υποχρεωτικής παροχής υπηρεσιών υγείας από αναισθησιολόγους του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ
    -αναφορικά με την ΠΦΥ δήλωσε πως στόχος του υπουργείου είναι να εφαρμοστεί ο θεσμός του προσωπικού ιατρού και να ενισχυθεί ο ρόλος του gate-keeping (οικογενειακός ιατρός-έλεγχος παραπομπών), καθώς και η αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών της ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία) με χρηματοδότηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ
    - σχετικά με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ δήλωσε ότι θα παραδοθεί νέος στόλος και θα ενισχυθεί με πληρώματα
    -για τη χορήγηση του επιδόματος βαρέων και ανθυγιεινών δεν υπήρξε δέσμευση για την απόδοσή τους
    -ο Υπουργός δεν σχολίασε το αίτημα της ΕΓΕΣΥΝΡ για το νέο μισθολόγιο και την εναρμόνιση των μισθών μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ
    -στα ερωτήματα για την γραφειοκρατία/τροχοπέδη στους διορισμούς σχολίασε ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και δεν δεσμεύθηκε
    - σε ότι αφορά την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο εκτός αστικού ιστού σε χώρο που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και για το Κέντρο Υγείας στην πόλη του Ρεθύμνου, ζητήματα τα όποια έχουν τεθεί από το σύνολο των φορέων του Ρεθύμνου ανέφερε ότι θα εξετασθούν όταν ολοκληρωθεί ο χάρτης υγείας που αφορά την Κρήτη, στα πλαίσια της διαμόρφωσης του νέου υγειονομικού χάρτη σε όλη την επικράτεια

    Το ΔΣ της ΕΓΕΣΥΝΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Διαγνωστικά κέντρα: Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις από 18 έως 20 Ιουλίου λόγω απεργίας – Τι ζητούν
    Σε κινητοποιήσεις τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, καθώς και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί
    HR11 Ιουλίου 2022 10:59
    Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, καθώς και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί από 18 έως 20 Ιουλίου ζητώντας την κατάργηση του claw back. Πράγμα το οποίο σημαίνει οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν από τη τσέπης τους τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν για όσο διαρκεί η απεργία.

    Είχε προηγηθεί συνεδρίαση του διευρυμένου Συντονιστικού  Οργάνου των φορέων Π.Φ.Υ. για να εκτιμήσει την κατάσταση και μετά και την επιστολή που απέστειλαν στον Υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

    Όπως αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά του Υπουργού, εξαγγέλλουμε την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων από την πλευρά των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και τον κλινικοεργαστηριακών γιατρών από 18 έως 20 Ιουλίου 2022.

    Τι ζητούν


    Ο κλάδος μεταξύ άλλων ζητά:

    Την άμεση κατάργηση της προκαταβολής του 70% του claw back του 2022, ώστε να υπάρξει ανάσα ρευστότητας προς τα εργαστήρια, διαφορετικά δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν ακόμα και το προσωπικό τους τους προσεχείς μήνες.

    Η όποια εξέταση εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις!

    Την επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.Διαβάστε περισσότερα στο : https://www.healthreport.gr/diagnostika-kentra-telos-oi-dorean-exetaseis-apo-18-eos-20-ioylioy-logo-apergias-ti-zitoyn/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Υπουργείο Υγείας: Οι 5 αλλαγές που έρχονται στις ειδικότητες των νέων γιατρών με νομοσχέδιο
    Αλλάζουν τα πάντα στις ειδικότητες των νέων γιατρών με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
    HR11 Ιουλίου 2022 05:55
    Αλλαγές στις ειδικότητες των νέων γιατρών προωθεί το υπουργείο Υγείας η ηγεσία του οποίου έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο νόμου για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και την ιατρική εκπαίδευση. Μάλιστα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

    Έτσι μετά την καταγραφή των αναγκών από το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Απρίλιο, όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr, εντοπίσθηκαν εκτός των άλλων:

    οι ανάγκες και

    οι ελλείψεις που υπάρχουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ώστε ο νέος σχεδιασμός να αλλάζει πλήρως και τον αριθμό των θέσεων που θα δίνονται.

    Ειδικότητες: Ποιες αλλαγές προωθεί το υπουργείο Υγείας
    Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνουν την απόλυτη αναμόρφωση του συστήματος εκπαίδευσης των νέων γιατρών.



    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες:

    -Θα δίνεται η δυνατότητα σε περιορισμένο αριθμό νέων γιατρών να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη ειδικότητα

    -Θα περιορισθούν οι κορεσμένες ειδικότητες

    -Θα ανοίξουν θέσεις ειδικότητας όπου σήμερα υπάρχουν κενά, ενώ αναμένεται να δοθούν και κίνητρα στους νέους επιστήμονες για να τις ακολουθήσουν.

    Ενδεικτική η περίπτωση της ειδικότητας της αναισθησιολογίας που σήμερα απουσιάζει από τα περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

    -Θα ξεκινήσει αξιολόγηση της εκπαίδευσης που γίνεται σήμερα στους νέους γιατρούς από τους καθηγητές

    -Θα τροποποιηθεί ο τρόπος που θα διδάσκονται οι γιατροί

    -Θα αλλάξει και ο τρόπος των εξετάσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
    O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
    Αθήνα 18 Ιουλίου 2022
    Α.Π:12335
    ΠΡΟΣ: -ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΠΛΕΥΡΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟ
    -ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΓΚΑΓΚΑ ΜΙΝΑ
    -MΕΛΗ Γ.Σ. Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.
    -ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
    -ΦΟΡΕΙΣ
    -Μ.Μ.Ε.
    Την ώρα που η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή», ετοιμάζεται να δώσει ένα ακόμη «δωράκι» ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματίες του κλάδου της υγείας , χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί εξακολουθούν να μην πληρώνονται για τις δεδουλευμένες εφημερίες τους.
    Πιο συγκεκριμένα και παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις τόσο της ΟΕΝΓΕ όσο και των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Γιατρών :
    - δεν έχουν πληρωθεί οι πρόσθετες ενεργείς εφημερίες τουλάχιστον 7 μηνών ,εφημερίες που μας εξαναγκάζουν να κάνουμε με «εντέλλεσθε» εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης
    - οι συνάδελφοι παθολόγοι ,πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι ,εντατικολόγοι που δουλεύουν στα τμήματα και τις κλινικές covid , από τον περασμένο Δεκέμβρη δεν έχουν πάρει ούτε μισό ευρώ από την «πολυδιαφημισμένη» πρόσθετη αποζημίωση, που η ίδια η κυβέρνηση νομοθέτησε σαν «οικονομικό αντάλλαγμα»
    - σε ορισμένες υγειονομικές περιφέρειες ,όπως στην 5η Υ.Π.Ε., το κονδύλι του 2ου τριμήνου δεν επαρκεί .Το αποτέλεσμα είναι ότι οι συνάδελφοι των Κέντρων Υγείας θα πληρωθούν τις τακτικές εφημερίες του Ιουνίου τον Σεπτέμβριο!
    - παρά το γεγονός ότι οι πρόσθετες ενεργείς εφημερίες είναι πλέον καθεστώς, εξαιτίας της συνειδητής επιλογής όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά να μην στελεχώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας με τον αναγκαίο αριθμό μόνιμων γιατρών , διατηρείται ο απαράδεκτος διαχωρισμός των ενεργών εφημεριών σε τακτικές και πρόσθετες .Σα να μην έφτανε αυτό η κυβέρνηση με πρόσφατη ρύθμιση μείωσε την ανώτατη προβλεπόμενη αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών από το 15 % ,στο 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών ,το οποίο μάλιστα έχει αναδρομική ισχύ από τον Απρίλιο του 2022.Αυτό με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε οριζόντια περικοπή της πληρωμής των πρόσθετων δεδουλευμένων εφημεριών.
    - σε αρκετές περιπτώσεις ,ειδικά στην περιφέρεια και στην παραμεθόριο ,εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων οι συνάδελφοι εξαναγκάζονται σε 10 έως 15 ενεργείς εφημερίες το μήνα ,με αποτέλεσμα να γίνεται υπέρβαση της προβλεπόμενης ανά βαθμό ανώτατης μηνιαίας αποζημίωσης για ενεργό εφημεριακή απασχόληση και να «εκβιάζονται» να υπογράψουν ότι πραγματοποιούν λιγότερες εφημερίες από αυτές που όντως κάνουν προκειμένου να πληρωθούν έστω ένα μέρος.
    - αν δεν εκταμιευτεί άμεσα το κονδύλι των τακτικών εφημεριών του 3ου τριμήνου (Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος) οι τακτικές εφημερίες του Ιουλίου δεν πρόκειται να πληρωθούν έγκαιρα.
    Απαιτούμε :
    -Να πληρωθεί άμεσα το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών πρόσθετων και τακτικών στο ακέραιο χωρίς καμία περικοπή.
    -Να εκταμιευτούν τα κονδύλια για την πληρωμή της αυξημένης αποζημίωσης των πρόσθετων εφημεριών των συναδέλφων στα τμήματα Covid και των συναδέλφων που μετακινούνται σε άλλες δομές για την πραγματοποίηση εφημεριών.
    -Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της ισχύος του άρθρου 49 του Ν.4633/2019 και να δοθεί η δυνατότητα να αποζημιωθούν από τυχόν αδιάθετες πιστώσεις της ειδικής επιχορήγησης για τις τακτικές εφημερίες και να επανέλθει στο 15% των τακτικών εφημεριών η ανώτατη μηνιαία αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών ώστε να πληρωθούν οι εφημερίες που έχουν πραγματοποιηθεί καθ΄ υπέρβαση του ανώτατου ορίου των πρόσθετων εφημεριών
    -Να καταργηθεί επιτέλους ο απαράδεκτος διαχωρισμός των εφημεριών σε πρόσθετες και τακτικές σε ότι αφορά τον τρόπο αποζημίωσής τους (αφού πραγματοποιηθούν) και το σύνολο των εφημεριών να αποζημιώνονται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις εξωσωματικές – Τι περιλαμβάνει
    Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις εξωσωματικές
    HR19 Ιουλίου 2022 18:39
    Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

    Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών», ενώ ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

    Ωστόσο, η πλειοψηφία των άρθρων έλαβε ευρύτατη στήριξη, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις ενστάσεις που προέβαλε, προκειμένου να δικαιολογήσει το «παρών» έσπευσε να υπερψηφίσει 20 από τα συνολικά 34 άρθρα του νομοσχεδίου.

    Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου νωρίτερα υπήρξε παρέμβαση και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τον διχαστικό λόγο, την τοξικότητα και το «μακελειό χυδαιότητας».

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο


    – αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 50ο έτος στο 54ο έτος της ηλικίας

    – τα αιτήματα των γυναικών θα εξετάζονται από την Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, η οποία θα αξιολογεί, αν η διαδικασία είναι ασφαλής για την εκάστοτε γυναίκα

    – δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες να προχωρήσουν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους

    – καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων

    – επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Νοσοκομείο Νίκαιας: Σταματούν μαγνητικές και αξονικές εξετάσεις στο νοσοκομείο Νίκαιας λόγω έλλειψης προσωπικού
    Νοσοκομείο Νίκαιας: Σταματούν μαγνητικές και αξονικές εξετάσεις στο νοσοκομείο Νίκαιας λόγω έλλειψης προσωπικού
    in.gr
    3 Αυγούστου 2022, 11:48
    email
    A
    A
    Trending
    Μια 22χρονη ξεφτίλισε εργοδότη που της ζήτησε να δουλέψει για… 280 ευρώ
    Μια 22χρονη ξεφτίλισε εργοδότη που της ζήτησε να δουλέψει για… 280 ευρώ
    Tαξίδεψε ντυμένος αρκούδος για να κάνει έκπληξη στην κοπέλα του και… την βρήκε αγκαλιά με άλλον
    Tαξίδεψε ντυμένος αρκούδος για να κάνει έκπληξη στην κοπέλα του και… την βρήκε αγκαλιά με άλλον
    Καταρράκτης: Η στάση στο σεξ που θα σας κάνει να… τελειώνετε ασταμάτητα
    Καταρράκτης: Η στάση στο σεξ που θα σας κάνει να… τελειώνετε ασταμάτητα
    Οι γιατροί του τμήματος είχαν σημάνει συναγερμό για την κατάσταση ήδη από την άνοιξη του 2021.
    Κλείνει τις πόρτες του αξονικού και μαγνητικού τομογράφου λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας από την 1η Σεπτεμβρίου.

    Οι γιατροί του τμήματος είχαν σημάνει συναγερμό για την κατάσταση ήδη από την άνοιξη του 2021. Ο νευροχειρουργός Παναγιώτης Παπανικολάου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA, τονίζοντας τη σημασία που έχει το τμήμα του αξονικού και μαγνητικού τομογράφου, αλλά και τις συνέπειες που θα φέρει το κλείσιμο το τμήματος.

    Διαβάστε επίσης: Διαμαρτυρία για τη διακοπή της συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς
    «Ήξεραν ότι επίκεινται τρεις συνταξιοδοτήσεις γιατρών από το τμήμα αξονικού και μαγνητικού τομογράφου εντός του 2021 και ότι επίκειτο άλλη μία συνταξιοδότηση εντός του 2022, εν τω μεταξύ και άλλης μίας συναδέλφου που βρίσκεται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης, η οποία έχει μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες για λόγους υγείας», δήλωσε στο MEGA.

    Επομένως, από τους 10 γιατρούς που στελεχώνουν το τμήμα θα έμεναν πέντε.

    Όπως τόνισε ο κος Παπανικολάου, έγινε πρόσληψη γιατρού στο νοσοκομείο με παλιά προκήρυξη, ωστόσο δεν προκηρύχθηκαν οι δύο θέσεις που ζητούσαν επίμονα οι γιατροί του τμήματος, με αποτέλεσμα το τμήμα να κινδυνεύει με υπολειτουργία.

    «Όχι απλά θα υπάρχει δυσλειτουργία, ήδη έχουν ανασταλεί τα ραντεβού των εξωτερικών ασθενών για αξονική τομογραφία εδώ και δύο μήνες. Πρόκειται για 500 εξετάσεις εξωτερικών ασθενών το μήνα. Από την 1η Σεπτεμβρίου, εάν δεν δοθεί λύση, αναγκαστικά θα σταματήσουν τα ραντεβού των εξωτερικών ασθενών και του μαγνητικού τομογράφου, που είναι περίπου 300 το μήνα».

    «Ένας πληθυσμός που έχει μόνο ΑΜΚΑ και δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ και που μπορεί να κάνει αυτές τις εξετάσεις μόνο σε δημόσιο νοσοκομείο, δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί», τόνισε.

    Ο κος Παπανικολάου υπογράμμισε στο MEGA πως χάρη σε ιδιωτική δωρεά υπάρχει στο νοσοκομείο και δεύτερος υπερσύγχρονος αξονικός τομογράφος, ο οποίος παραμένει αναξιοποίητος λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
    O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
    Αθήνα 2 Αυγούστου 2022
    Α.Π:12381

    ΠΡΟΣ:
     ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΠΛΕΥΡΗ ΘΑΝΟ
     ΤΗΝ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΓΚΑΓΚΑ ΜΙΝΑ
     ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
     ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ
     ΦΟΡΕΙΣ
     ΜΜΕ

    Για μία ακόμα χρονιά, η επιδημιολογική πολιτική της κυβέρνησης κατά την τουριστική περίοδο καθώς και η μέριμνα περίθαλψης των επισκεπτών της χώρας δεν υπακούουν σε κανένα απολύτως υγειονομικό κριτήριο αλλά μόνο στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων αεροπορικών εταιρειών – διεθνών τουριστικών πρακτορείων – καρτέλ μεγαλοξενοδόχων.
    1. Δεν διενεργείται ιχνηλάτηση στις πύλες εισόδου της χώρας ούτε κατά την άφιξη, ούτε κατά την αναχώρηση.
    2. Φέτος δεν υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας. Επίσης όχι μόνο δεν υπάρχει σαφής εντολή για απομόνωση των επισκεπτών της χώρας αν νοσήσουν από Covid-19, αλλά ακόμα και με μοριακό PCR τεστ θετικό επιτρέπεται να κυκλοφορούν έξω με μάσκα.
    3. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για διαδικασία χορήγησης αντιικών χαπιών σε επισκέπτες της χώρας, ακόμα και αν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ιδιωτικά. Η παραγγελία γίνεται μόνο μέσω της πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ και η αναγραφή ΑΜΚΑ είναι τελείως αναγκαία προϋπόθεση. Κατά συνέπεια είτε ο επισκέπτης δεν λαμβάνει αντιική φαρμακευτική αγωγή ή πρέπει να εισαχθεί προς νοσηλεία μόνο και μόνο για προληπτική χορήγηση ενδοφλέβιας αντιικής φαρμακευτικής αγωγής, προσθέτοντας έτσι επιπλέον φόρτο στα νοσοκομεία.
    Η ΟΕΝΓΕ επικαιροποιεί για άλλη μία φορά το αίτημα να υπάρξει επιτέλους πολιτική υγείας όσον αφορά και την πρόληψη και την περίθαλψη με υγειονομικά επιστημονικά κριτήρια, έτσι ώστε να υπάρχει στοιχειώδης ασφάλεια τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου